Poslanci podpořili kariérní řád učitelů. Pedagogům přinese vyšší platy

Kariérní řád přinese učitelům vyšší platy (zdroj: ČT24)

Poslanecká sněmovna v závěrečném čtení schválila kariérní řád učitelů. Předpokládá zařazení pedagogů do tří stupňů od začínajících po vynikající. Podle zařazení by byli také odměňováni. Zvýší se i příplatky pro třídní učitele. Pedagogové ale nebudou mít nárok vybrat si jednou za čas půlroční studijní volno, které jim chtěli dopřát někteří poslanci. Novelu nyní dostane k projednání Senát.

Podle kariérního řádu by učitelé měli být zařazeni do tří stupňů od začínajících po vynikající. Začínající učitel se bude moci po dvou letech stát „samostatným učitelem“ a přilepšit si o dva tisíce korun. Po sedmi letech praxe by se mohl stát „vynikajícím učitelem“ s platem o dalších pět tisíc vyšším.

Začínající učitel bude muset pro povýšení absolvovat dvouleté adaptační období, zakončené atestačním řízením na škole, kde bude působit. Pomáhat mu bude takzvaný uvádějící učitel, který za to bude mít příplatek 3 tisíce korun měsíčně. Přezkušováni nebudou pedagogové s více než dvouletou praxí, kteří budou automaticky samostatnými učiteli.

Atestace budou potřeba i pro dosažení třetího stupně. Spuštěny ale budou až v roce 2021. Dohlížet na ně bude Národní institut pro další vzdělávání, který má zajistit nezávislost a jednotnost posuzování kompetencí učitelů.   

Třídní učitel si polepší až o 1500 měsíčně

Sněmovna se souhlasem ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) stanovila také příplatky pro třídní učitele, a to na 1000 až 1500 korun měsíčně. Nyní se podle Valachové pohybují jen kolem 400 korun hrubého.  

Novela pamatuje i na nepedagogy v řadách učitelů, kteří na středních školách vyučují odborné předměty. Odborná kvalifikace bude uznána těm, kdo za sebou mají nejméně 20 let v oboru. Novela počítá rovněž se specializací sociálních pedagogů a kariérních poradců.

Poslankyně TOP 09 Anna Putnová chtěla pro učitele uzákonit i nárok na půlroční studijní volno jednou za 15 let. Pro svůj návrh ale získala jen dvě desítky hlasů. Ještě menší podporu měl poslanec ČSSD Petr Kořenek pro návrh na nenárokové půlroční volno jednou za deset let, i když tuto variantu doporučoval i sněmovní školský výbor. 

Ministerstvo školství si od kariérního řádu slibuje zatraktivnění učitelské profese pro absolventy pedagogických fakult, kteří kvůli nízkým platům mnohdy odcházejí pracovat do jiných oborů. Nyní se například mladým učitelům zvedá plat až po šesti letech praxe.

Objevují se ale otázky, jak kvalitu učitele měřit. Dlouholetá praxe navíc ještě neznamená, že je učitel skutečně dobrý. „Pojmenovat určité kvality je potřeba, ale současně se obávám formalismu při zavádění kariérního systému do školního provozu,“ poznamenal ředitel ZŠ Kunratice Vít Beran. Podle ODS kariérní řád mladé učitele stejně nenaláká.  

Kariérní řád se připravoval, abychom dali učitelům perspektivu, abychom zabránili stárnutí pedagogických sborů, aby se mladí lidé chtěli stát učiteli. Nic z toho kariérní řád neplní.
Petr Fiala
Předseda vlády ČR

Valachová ale den před rozhodujícím hlasováním avizovala, že bude chtít, aby v příštích třech letech šlo do školství stále více peněz, aby se mohly postupně zvýšit platy, jak kariérní řád předpokládá. „Opravdu potřebujeme tři roky po sobě. Jedno zvýšení nám nepomůže,“ podotkla. Na zvýšení platů bude podle ministerstva potřeba 9,5 miliardy.