Brexit je podle Zaorálka neštěstí. EU by ale Británii neměla trestat

Zaorálek v Událostech ČT: EU musí stát o co nejlepší vztahy s Velkou Británií (zdroj: ČT24)

Velká Británie by podle šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD) neměla být za odchod z Evropské unie potrestána. Zkritizoval tak výroky některých unijních představitelů, kteří chtěli pro Londýn co nejtvrdší možné dopady. Zahájení brexitu považuje ministr za neštěstí, jež není pozitivní pro žádnou stranu. Čeští politici se pak shodují, že nyní je hlavní vyjednat s Británií co nejlepší vztahy.

Velká Británie 29. března formálně spustila brexit. Zaorálek situaci přirovnal k náročnému rozvodu. Pro Brity v takovém uspořádání bude podle něj všechno těžší, počínaje obchodem. „Pro mě je to nepochopitelné rozhodnutí k izolaci v době, kdy je to opravdu jen izolace,“ řekl.

Neumí si představit, že by byl odchod pro Brity komfortní. „Nezávidím to Britům, ale ani nám. Je to špatně pro nás, pro Čechy, pro Evropu. Toto není slavný den Evropské unie, je to den, který pokládám za neštěstí,“ dodal. 

Česko bude podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v jednáních chránit práva Čechů v Británii, export a pracovní místa. Za další prioritu označil udržení obchodu s Británií. Očekává ale složitá jednání, jež by mohla přesáhnout plánované dva roky. Česko nyní definuje jasný mandát pro summit unijních zemí, který kvůli brexitu mimořádně bude 29. dubna. 

Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka zahájení brexitu znamená, že Česko přijde v Evropě o spojence. Dopad očekává i na objem peněz v evropských fondech soudržnosti. Už dříve také uvedl, že za klíčové považuje, aby se po odchodu Britů nezhoršilo postavení českých občanů v Británii.

Speciál ČT24 k odchodu Británie z EU (zdroj: ČT24)

Hájit zájmy, ale nevyhrožovat

Zaorálek dodal, že Česko ale nestojí o to, aby se Unie snažila Brity trestat: „Neměli bychom mít pozici, že v EU jsme, protože se bojíme odejít a toho, jak nás potrestají. V EU bychom měli být proto, že nám přináší prospěch a užitek.“ Pro Evropany má podle ministra velkou cenu zachránit maximum ze vzájemných vztahů. Jen obtížně ale může Londýn přetrhat vazby a zároveň chtít mít „speciální přístup“ na unijní trh, míní.

Kroky Velké Británie k vystoupení z EU
Zdroj: ČT24

S trestáním Britů za jejich odchod nesouhlasí ani europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09). „Narážím na výroky francouzského prezidenta Francoise Hollanda, že každou zemi, která chce opustit Evropskou unii, to má tak trošku bolet. Nebo na výroky šéfa Evropské komise, že musí Britové zaplatit závazky 50 miliard a podobné věci, které by na začátku vyjednávání neměly padat. Hájit zájmy ano, ale vyhrožovat mi přijde zbytečné,“ řekl ČT.  

Podle místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky (za ANO) se ale nyní členské země snaží o jednotu tak, jak o ní mluvil Donald Tusk. „Některé věci uvnitř Unie se začínají otáčet,“ dodal. 

Fiala: Brexit by měl EU nasměrovat k reformám

Vyjednat s Británií co nejlepší vztahy je prioritou i podle pravicové opozice. „Je dobře, že napříč naším politickým spektrem panuje shoda na dvou prioritách – usnadnit život českých občanů ve Velké Británii a zajistit výhodné podmínky pro naše exportéry,“ uvedl první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. 

„Dobrá zpráva to není, ale je to realita,“ řekl o brexitu předseda ODS Petr Fiala. Vedle vyjednání co nejlepších podmínek budoucí spolupráce považuje za neméně důležité také to, aby se brexit stal pro EU příležitostí ke skutečným reformám: „Jinak nemá do budoucna šanci na životaschopnou existenci.“ 

Svobodní Británii pogratulovali

Snahy o trestání Británie odmítá i europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM): „Všechny strany si musí uvědomit, že vzájemná spolupráce je v jejich nejlepším zájmu. Je ale stále řada velkých otazníků. Jaká práva budou mít například občané EU ve Velké Británii? Vcházíme tak do dalšího období nestability.“ S Fialou se pak shoduje, že pokud nechce EU čelit odlivu dalších států, je nejvyšší čas na změnu. 

Svobodní Velké Británii k odchodu gratulovali. „Bude si moci dělat legislativu po svém a nebude podléhat rozhodnutím Bruselu. To je to, co chtěli voliči v referendu a to teď Británie bude moci dělat,“ řekl ČT europoslanec Petr Mach. Pokud se podle něj Británii nepodaří vyjednat dohodu o volném obchodu, „bude obchodovat se státy Evropské unie na základě pravidel Světové obchodní organizace, což je v podstatě stejně bezcelní obchod“.

Vydáno pod