Babiš odmítá střet zájmů u Faltýnka. Česko žádá Brusel kvůli pokutě o smírčí řízení

Události ČT: Česko se odvolalo proti pokutě 22 milionů za údajně nesprávně rozdělované dotace (zdroj: ČT24)

Česko předalo Evropské komisi žádost o zahájení smírčího řízení v souvislosti s tím, že evropské orgány navrhují České republice pokutu 800 tisíc eur (22 milionů korun) kvůli údajnému střetu zájmů při rozdělování zemědělských dotací. Důvodem je i účast místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka v dozorčí radě Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), když ještě seděl v představenstvu Agrofertu. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) ale nešlo o střet zájmů.

Podle rozhodnutí zveřejněného ve středu na několika českých serverech unijní prověrka prokázala, že se bývalý člen představenstva holdingu Agrofert a nynější místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek při rozdělování dotací dopustil střetu zájmů. Faltýnek byl členem představenstva holdingu a zároveň na rozdělování dotací dohlížel jako člen dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF).

Kromě Faltýnka byli podle komise ve střetu zájmů také předseda dozorčí rady SZIF Ladislav Velebný (ČSSD) a poslanec Petr Kudela (KDU-ČSL), který je řadovým členem dozorčí rady. Vyplývá to z tiskové zprávy SZIF.

Intervenční fond požaduje, aby komise upustila od navržené pokuty. V případě, že komise nakonec navrhovanou finanční korekci udělí, je fond připraven podat podnět k podání žaloby na neplatnost takového rozhodnutí u Soudního dvora EU.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zase v dopise ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) vyzval, aby mu podal informaci, zda střet zájmů mohl nastat. „Prosím vás o vyjádření a návrh postupu, jaký by měla Česká republika zaujmout s cílem minimalizovat dopady na Českou republiku. Prosím též o informaci, z jakých zdrojů bude případná pokuta uhrazena,“ píše premiér. Obratem také požaduje návrh možných změn, aby se podobným problémům předešlo. Záležitost by pak měla projednat vláda.

Babiš: O střet zájmů nešlo

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve středu uvedl, že by ministr zemědělství měl protestovat a případně podat kvůli navržené pokutě žalobu.

„Myslím, že bychom se měli soudit, protože ti lidi tam nemohli vůbec nic ovlivnit. A ty dotace se přidělují nárokově, kdo má hektar, kdo má nějaké zvíře, tak dostane dotaci,“ řekl novinářům Babiš.

Babiš donedávna holding Agrofert vlastnil. Kvůli zákonu o střetu zájmů vložil letos v únoru akcie Agrofertu do svěřenského fondu.

Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) trvá na tom, že v případě pravomocného rozhodnutí by neměli pokutu platit daňoví poplatníci. „Jde to za státem, ale je to chyba pana Faltýnka nebo holdingu Agrofert,“ řekl. „Já kdybych byl v postavení pana Faltýnka, tak bych se to snažil řešit ze svých vlastních zdrojů nebo zdrojů holdingu Agrofert,“ dodal.

Babiš připomněl, že o obsazení dozorčí rady intervenčního fondu rozhodovala Poslanecká sněmovna. Pokud existoval nějaký problém, poslanci podle něj neměli navržené kandidáty schválit. 

Tlak na Velebného s Kudelou sílí

Faltýnek na členství v dozorčí radě fondu rezignoval už loni v létě. V dalších dvou koaličních stranách teď sílí tlak na to, aby z dozorčí rady fondu odešli i jejich dva poslanci, kvůli kterým hrozí Česku pokuta, Velebný a Kudela.

Ladislavu Velebnému vytýká Brusel, že jako člen dozorčí rady zemědělského fondu pomáhal získat víc než třísettisícovou evropskou dotaci pro obec Dolní Moravice na Bruntálsku, ve které je zastupitelem. Petr Kudela pak dostal za obdělávání půdy dotaci 190 tisíc.

„Pokud někdo rozhodne, že jsem ve střetu zájmů, tak samozřejmě odstoupím, nelpím na té funkci,“ prohlásil Kudela. „V této chvíli nevidím nejmenší důvod k tomu, abych rezignoval, protože zákon říká jasně, že střet zájmů tam není,“ řekl Velebný. Dozorčí rada zemědělského fondu bude řešit pokutu od Evropské komise na svém dubnovém zasedání.