Spolupráce s KDU-ČSL vyjde, věří Gazdík

Gazdík v Interview ČT24: Věřím, že spolupráce s KDU-ČSL vyjde (zdroj: ČT24)

Starostové a nezávislí (STAN) nakonec s lidovci (KDU-ČSL) do koalice v podzimních parlamentních volbách půjdou, věří jejich předseda Petr Gazdík. Řekl to v Interview ČT24 po prvním dni jednání vedení obou subjektů s tím, že ke spolupráci už dlouho směřují a nemají ve svých politických cílech zásadní rozpory.

„Já věřím, že pozitivně,“ odpověděl Gazdík na otázku, zda by si již v pátek tipnul, jak dopadne jednání a zda spolu s KDU-ČSL vytvoří STAN koalici pro sněmovní volby.

„Poslední tři měsíce jsme velmi intenzivně vyjednávali a nenarazili jsme na žádný problém, který by spolupráci mohl ohrozit,“ doplnil. KDU-ČSL jedná se STAN o volební spolupráci od prosince.

Podle Gazdíka si lidovci musí nyní uvnitř strany říct, zda se chtějí stát třetí silou, jak to kdysi při jejich polistopadovém formování plánoval jejich dlouholetý předseda Josef Lux. Společná kandidátka STAN a KDU-ČSL může v důsledku českého volebního systému přinést o 10 mandátů víc, než by získaly oba subjekty v případě samostatných kandidatur.

Spolupráce s KDU-ČSL funguje přirozeně. Nikomu jsme nenařizovali, že naše senátní kluby mají zasedat společně, a ony společně zasedají, protože jsou si programově blízké. Spolupracujeme v Evropském parlamentu, spolupracujeme v některých krajích na regionální úrovni.
Petr Gazdík

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek označil páteční a sobotní jednání vrcholných představitelů lidovců a starostů za neformální setkání, kde se mají navzájem politici obou subjektů poznat a debatovat o možné budoucí spolupráci. Sám ale také nevidí žádný vážný důvod, proč by k ní nemělo dojít.

Zástupci lidovců i starostů dali v týdnu najevo, že od jednání očekávají rozhodnutí, zda budou strany na podzim do parlamentu kandidovat společně, nebo každá zvlášť.

Koalice by pro vstup do sněmovny potřebovala získat 10 procent

V případě společné kandidátky by pro vstup do poslanecké sněmovny potřebovala koalice obou politických subjektů deset procent. Tuto hranici stanovila novela volebního zákona z prosince 2001. Od přijetí této novely ve volbách do sněmovny uspěla jediná koalice, a to Koalice KDU-ČSL a US-DEU, která v roce 2002 získala 14,27 procenta hlasů.