Další dovolání v případu loupeže u Slavkova. S 11letým trestem nesouhlasí ani Havlík

Kvůli trestu za loupežné přepadení u Slavkova podal dovolání další z údajných spolupachatelů: tentokrát Jaroslav Havlík, který si má odpykat 11 let vězení. ČT to potvrdila mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Pešková. Už dříve podal dovolání i další z odsouzených a údajný organizátor loupeže Roman Dolíhal. Deset let stará loupež 77 milionů patří k největším v historii Česka.

Loupež se stala v srpnu 2006, kdy tři maskovaní muži tehdy přepadli vůz bezpečnostní služby Brink's C.L. na silnici mezi Slavkovem a Rousínovem. Za pět minut uloupili z dodávky 77 milionů korun. Při loupeži měla trojice u sebe pistole, ale hrozila také napodobeninou bazuky.

Policie tehdy rozjela rozsáhlé pátrání po pachatelích a vytvořila tým policejních specialistů nazvaný Mega, který dostal případ na starosti. Speciální tým vyslechl stovky svědků. Případ ale neobjasnil a v únoru 2008 jej odložil.

Zlom v případu nastal ve chvíli, kdy v březnu 2014 objevili kriminalisté na skládce v Drásově na Brněnsku pozůstatky velitele oloupeného vozu. Ten byl už dříve prohlášen za pohřešovaného. Kromě jeho pozůstatků našla policie v rybníce u obce Žleby na Brněnsku i protitankovou střelu použitou při loupeži. Z vraždy posléze usvědčil Romana Dolíhala jeho bratr, podle patologů byl velitel vozu uškrcen.

Hledání těla v Drásově
Zdroj: ČT24

Většinu peněz z loupeže bývalí policisté investovali do nemovitostí či je půjčili svým známým. Polovina z ukradených sedmdesáti sedmi milionů korun se nikdy nenašla. Antonín Dolíhal tvrdil, že je s bratrem nevhodně investovali.

Bratři Dolíhalové dostali u soudu celkem 30 let

Za organizaci deset let staré loupeže a také za vraždu velitele ozbrojeného vozu poslal soud expolicistu Romana Dolíhala na 20 let do vězení. Verdikt potvrdil i Vrchní soud v Olomouci, Dolíhal si ale podal dovolání.

V případu jsou čtyři obžalovaní
Zdroj: ČTK

Kromě něj soud uznal vinným také jeho bratra Antonína a Jaroslava Havlíka a Jiřího Bartoně. Bratr hlavního aktéra Antonín Dolíhal si u brněnského krajského soudu za svůj podíl na přepadení vozu vyslechl trest deset let vězení, další komplic Jaroslav Havlík pak dostal 11 let vězení. Také on teď podal dovolání.

Jiřího Bartoně, který následně pomáhal odklízet tělo velitele vozu, potrestal soud 2,5 lety podmíněně odloženými na čtyři roky – ten se ke svému činu přiznal.