Zemřel 100letý válečný veterán z bojů o Dunkerque Juraj Strauss

Ve 100 letech zemřel v sobotu válečný veterán z bojů o Dunkerque Juraj Strauss. Na Facebooku to oznámil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Strauss za druhé světové války v bojích ve Francii působil jako zdravotník motorizovaného praporu Československé samostatné obrněné brigády. Pohřeb bude mít v úterý v Praze v Břevnovském klášteře.

Juraj Strauss se narodil 18. ledna 1917 v Košicích. Studium medicíny v Praze nemohl dokončit, protože české vysoké školy nacisti uzavřeli. 1. září 1939 byl nedobrovolně přinucen vstoupit do pracovního oddílu slovenské armády.

V roce 1940 se mu ale podařilo utéct do Palestiny, kde vystudoval obor bakterologie a hygiena na přírodovědecké fakultě jeruzalémské univerzity.

Do československých jednotek na Středním východě byl z administrativních důvodů přijat až v dubnu 1943, takže do bojů tam aktivně nezasáhl a přesunul se s jednotkou do Anglie. Jako zdravotník (ošetřovatel-sanitář) motorizovaného praporu Československé samostatné obrněné brigády se zúčastnil bojových operací u Dunkerque.

Juraj Strauss
Zdroj: www.pametnaroda.cz

Nejen veterán, ale i uznávaný virolog

Po válce byl demobilizován, dokončil vysokou školu a stal se lékařem. Později působil v Praze jako vedoucí virologického oddělení Státního zdravotnického ústavu.

V letech 1975 a 1976 pracoval na projektu Světové zdravotnické organizace, při kterém byly děti v Keni očkovány proti spalničkám. V roce 1983 obdržel státní cenu za eliminaci spalniček v Československu. 

Životní příběh válečného veterána a virologa zaznamenal web Paměť národa. 

Strauss oslavil v lednu 100. narozeniny. „Jsem rád, že jsem mu ještě v lednu mohl v kladenské nemocnici k jeho kulatým narozeninám popřát osobně. Čest jeho památce,“ napsal ministr na Faceboku.