Exředitel věznice Líbal nesouhlasí s trestem za uplácení, podal dovolání k Nejvyššímu soudu

Bývalý ředitel litoměřické věznice Tomáš Líbal nesouhlasí s trestem za uplácení. Proti rozhodnutí soudu, který mu potvrdil podmínku a zvýšil peněžitý trest, podal dovolání. Případem se tak bude zabývat Nejvyšší soud. Podle pravomocného rozsudku se Líbal jako šéf věznice snažil podplatit svého nadřízeného.

Informace o dovolání ČT zjistila ze soudní databáze a potvrdila je i Petra Marešová z Okresního soudu v Táboře. Právě ten rozhodoval o trestu pro Líbala poprvé a uložil mu tříletou podmínku.

Líbal ale svou vinu od začátku odmítal. Odvolal se proto ke krajskému soudu, který trest potvrdil. Líbalovi navíc zvýšil peněžitý trest na 600 tisíc korun i dobu zákazu činnosti na 9 let.

Podle soudu se Líbal snažil podplatit svého nadřízeného. Tehdejšímu generálnímu řediteli Vězeňské služby Pavlu Ondráškovi nabídl úplatek za to, že ho vrátí do funkce ekonomického náměstka. Líbal údajně sliboval Ondráškovi měsíční provizi ve výši 100 tisíc korun ze stavebních zakázek.

Odsouzený od začátku procesu vinu popírá a tvrdí, že případ má politické pozadí. Líbal tvrdil, že se stal nežádoucím pro nástupu Heleny Válkové (ANO) do funkce ministryně spravedlnosti.

Vydáno pod