Inspekce navrhuje obžalovat bývalého policistu Kadlece za nabourání 24 vozů

Generální inspekce bezpečnostních sborů navrhla obžalovat bývalého policistu Karla Kadlece za loňské nabourání 24 aut na pražských Vinohradech. Na poškozených autech vznikla škoda zhruba 1,75 milionu korun, řekla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Hrozí mu až tři roky vězení, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Trestní stíhání Kadlece bylo zahájeno pro ohrožení pod vlivem návykové látky. V minulosti byly zveřejněny informace, že před jízdou kombinoval alkohol s dosud nezjištěnými léky.

Nabouraná auta v Praze na Vinohradech (zdroj: Marco Morsut/iReportér)

Bývalý policejní pedagog a důstojník Kadlec boural v Praze loni 12. dubna. Když ho policisté dostihli v Máchově ulici, tak nejprve odmítl orientační dechovou zkoušku a nechtěl policistům ukázat řidičský průkaz. Souhlasil však s převozem na lékařské vyšetření spojené s odběrem krve. Při kontrole mu bylo naměřeno 1,31 promile alkoholu v krvi.

Omluvil se a chce škodu zaplatit

Zenklová ve středu potvrdila, že vyšetřování případu skončilo. „Státní zástupce obdržel spis s návrhem na podání obžaloby,“ doplnila Zenklová. Podle mluvčí nyní státní zástupce studuje spis, pak rozhodne o dalším postupu. Kauzu může poslat k soudu, rozhodnout také může jinak.

Kadlec se později za svůj čin omluvil. V prohlášení uvedl, že si uvědomuje následky svého jednání, nechce se vyhýbat odpovědnosti, chce zaplatit způsobené škody.