Odstartoval MaRS. Maraton cvičení nejen pro pacienty s roztroušenou sklerózou

V loňském roce se díky maratonu vybralo přes 250 tisíc korun (zdroj: ČT24)

Při léčbě roztroušené sklerózy pomáhá sport a zdravý životní styl. Pacienti i lékaři se proto zapojují do 24hodinového maratonu cvičení, který je pro pacienty s tímto onemocněním určený. MaRS se koná od pátku do soboty v téměř třiceti tuzemských i zahraničních městech a organizátoři chtějí akcí mimo jiné ukázat, že navzdory nevyléčitelné nemoci nervového systému je možné žít aktivně.

„Myšlenkou projektu je idea pospolitosti a týmového ducha,“ uvedl Nadační fond Impuls, který akci spolu s fyzioterapeuty Neurologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice organizuje. „Proto má MaRS ve znaku puzzle, které představuje maraton jako skládačku složenou z různých forem cvičení a sportovišť rozesetých po celém světě.“

MaRS vznikl v roce 2012. Podle odhadů by se letošního ročníku měly zúčastnit až tři tisíce lidí. Vybrat si mohou z celé řady aktivit, které probíhají pod dohledem odborných cvičitelů a fyzioterapeutů. Organizátoři zvolili sporty vhodné pro pacienty s roztroušenou sklerózou. Navštívit mohou například kruhový trénink, skupinovou lekci aerobiku nebo si lekci jógy či pilates.

Maraton startuje v pátek v 18 hodin a potrvá 24 hodin, tedy do sobotních 18 hodin. Cvičení se mohou zúčastnit nejen pacienti, ale i jejich rodina, přátelé nebo lékaři. Organizátoři tak chtějí veřejnost pobídnout k zdravému a aktivnímu životnímu stylu a zároveň rozšířit povědomí o roztroušené skleróze.

„Pro pacienty s roztroušenou sklerózou je ideální, když začnou cvičit co nejdříve po tom, co jim byla nemoc zjištěna, aby si vybudovali dobrou kondici a mohli té nemoci lépe čelit,“ zdůvodnila důležitost cvičení fyzioterapeutka Klára Novotná. Díky fyzické aktivitě také dochází k vyplavování endorfinů, které pozitivně ovlivní náladu nemocného.

Součástí maratonu je i dobročinná sbírka, jejíž výtěžek poputuje na cvičební pomůcky a aktivity, které pacientům s roztroušenou sklerózou nehradí zdravotní pojišťovny. V loňském roce se takto vybralo přes 250 tisíc korun. 

  • 2012: 0 Kč
  • 2013: 13 566 Kč
  • 2014: 144 044 Kč
  • 2015: 116 848 Kč
  • 2016: 268 445 Kč
  • zdroj: maratonmars.cz
Vydáno pod