Zemřel exministr financí Zemanovy vlády Ivo Svoboda, odsouzený za tunelování

Ve věku 68 let zemřel Ivo Svoboda, bývalý ministr financí ČSSD ve vládě Miloše Zemana. Byl prvním polistopadovým ministrem, který skončil ve vězení – v letech 2005–2008 si odpykával trest za vytunelování společnosti Liberta. O úmrtí, k němuž došlo 23. února, informoval server iDNES.cz.

Svoboda vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Pracoval nejprve jako vývojový pracovník v ZPA Čakovice a v obchodním zastoupení maďarské firmy Videoton. Hned při prvních svobodných volbách v roce 1990 ale zahájil politickou kariéru kandidaturou na poslance v České národní radě za Občanské fórum.

obrázek
Zdroj: ČT24

Během 90. let se postupně vypracoval z poslance přes náměstka ministra financí až na ministra financí v Zemanově vládě a místopředsedu ČSSD, kterou tehdy Zeman vedl.

Koncem 90. let ale Svobodovu politickou kariéru ukončila aféra kolem mělnické továrny na dětské kočárky Liberta. Svoboda podnik vedl v letech 1996 až 1998, než se stal ministrem, společně s blízkou spolupracovnicí Barborou Snopkovou.

Svoboda si odseděl tři roky

Policie začala Svobodu a Snopkovou stíhat v roce 1999 z poškozování věřitele a porušení povinností při řízení o konkurzu a vyrovnání. Později byl v kauze obviněn také syn Snopkové Stanislav Kratochvíl. Svoboda byl kvůli tomu v červenci 1999 odvolán z vlády, na postu ho nahradil Pavel Mertlík.

V roce 2002 byli Svoboda, Snopková i Kratochvíl obžalováni z poškozování věřitele se škodou přes 19 milionů korun. Svoboda se Snopkovou čelili i podezření ze zpronevěry se škodou přes 5,6 milionu a zvýhodňování věřitele se škodou přes milion korun.

V roce 2005 Vrchní soud v Praze definitivně rozhodl, že Svoboda a Snopková si odpykají pět let ve vězení. Kratochvíl dostal podmíněný trest. Z vězení se Svoboda i Snopková dostali v roce 2008.  

Vydáno pod