Do novely o rychlejším čerpání rodičovské přidala koalice i vyšší přídavky na děti

Rychlejší čerpání rodičovského příspěvku prošlo ve sněmovně do závěrečného čtení. Koalice navrhla do projednávané novely o státní sociální podpoře zařadit i vyšší přídavky na děti. Stanovení věkové hranice pro odchod do penze bude sněmovna schvalovat zřejmě v půlce března. Do této novely chtějí sociální demokraté prosadit vyšší růst penzí.

Při rodičovské dovolené má nyní rodič celkově nárok na 220 tisíc korun. Částku musí vyčerpat maximálně za 4 roky. Kolik peněz dostane měsíčně, závisí na délce rodičovské dovolené a předchozím příjmu. Maximálně to ale může být 11 500 měsíčně. 

Rodiče, kteří si neplatí nemocenské pojištění a mají tak od počátku pouze rodičovský příspěvek, nikoliv i mateřskou, mají nyní povinnost rozložit čerpání rodičovské do čtyř let. Do konce devátého měsíce věku dítěte pobírají 7600 korun, od desátého měsíce do čtyř let 3800.

  • Matky či otcové s výdělkem 20 tisíc korun hrubého mohou dostávat až 13 800 korun. Pobírali by je do zhruba dvou let potomka. U výdělku 30 tisíc korun by rodičovská mohla činit 20 040 korun a trvala by 11 měsíců. Celkem i s mateřskou by tak matka či otec měli nastoupit zpět do práce, když by dítěti bylo 17 měsíců.
  • U platu 40 tisíc by nově rodičovská mohla činit 24 150 korun, stát by ji vyplácel devět měsíců. I s mateřskou by peníze plynuly do doby, než by dítěti byl rok a čtvrt. Nejvyšší měsíční dávka bude nově zhruba 33 tisíc korun. Měli by ji rodiče, kteří vydělávají nad 81 tisíc korun. Do zaměstnání by se vraceli kolem potomkových prvních narozenin.

Poslanci ale do závěrečného čtení poslali návrh, který by umožnil vybrat rodičovský příspěvek rychleji – už během šesti měsíců s měsíčním stropem 33 096 korun. Strop dávky zůstává provázaný s dřívější výší příjmů. Na 33 tisíc měsíčně by tak měli nárok pouze rodiče, kteří vydělávají nad 81 tisíc korun. Novela má rodičům umožnit rychlejší návrat do práce. 

U rodičů, kteří si neplatí nemocenské pojištění, umožňuje projednávaný návrh zkrátit dobu čerpání ze čtyř na tři roky. Měsíční strop dávky by potom byl 7600 korun po celou dobu čerpání. Pokud změny parlament schválí a podepíše prezident, mohly by začít platit nejdřív na podzim 2017.  

Koalice navrhla vyšší přídavky

Koalice ve středu také navrhla, aby se do novely zařadily i vyšší přídavky na děti. Návrh počítá s tím, že se v rodinách, kde alespoň jeden z rodičů pracuje, zvýší o 300 korun měsíčně, a to na 800, 910 a 1000 korun podle věku dítěte.

Nárok na přídavek budou mít nově rodiny s příjmy až 2,7násobku životního minima, nyní je limit na 2,4násobku. O 150 korun měsíčně by se zvýšila i sleva na dani na první dítě.

Opozice označila zařazení návrhu až nyní za předvolební populismus. Vládní poslance za jejich přístup kritizovaly například poslankyně Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 a Marta Semelová z KSČM. Tvrdí, že vláda mohla předložit návrh už daleko dříve, a pomoci tak například matkám samoživitelkám. 

Bude hranice pro odchod do důchodu?

Stanovení věkové hranice pro odchod do penze na 65 let budou poslanci schvalovat zřejmě v půlce března. Důchodovou novelu posunuli poslanci do finále středečním druhým čtením, byť je přerušila debata o změnách v rozpočtovém určení daní ve prospěch obcí. Sociální demokraté chtějí vládní předlohu využít pro vyšší každoroční růst penzí, což už dřív podpořil navzdory postoji poslanců za koaliční hnutí ANO sociální výbor dolní komory.

Místo valorizace o třetinu růstu reálných mezd a o růst cen by se penze měly zvedat podle úpravy ČSSD o polovinu růstu reálných mezd a o růst cen zboží, které pořizují senioři. Původně to navrhla důchodová komise a ve výboru to podpořili jeho členové za ČSSD, KDU-ČSL, KSČM a Úsvit. Změna by podle odhadů přišla příští rok na 2,2 miliardy korun navíc.

Vládní novela sice stanoví hranici pro odchod do penze na 65 let, věk se ale bude moci časem upravovat podle doby dožití. Důchodový věk se nyní každoročně zvyšuje u mužů o dva a u žen o čtyři měsíce, legislativa počítá se sjednocením věku pro odchod do důchodu pro muže a ženy narozené po roce 1971. Takzvaný strop pro růst věku neexistuje.