Kalousek: Případná koalice s ANO a KSČM nebude spolupráce, ale kolaborace

Kalousek: TOP 09 nikdy do vlády s KSČM a ANO nepůjde (zdroj: ČT24)

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek považuje případnou koaliční spolupráci kterékoli strany, která se dostane po podzimních volbách do parlamentu, s hnutím ANO nebo komunisty za kolaboraci na autokratičtějším režimu. Sám navrhoval loni vznik velkého bloku stran a hnutí napravo od středu, podle něj ale zvítězily jiné motivace.

Kalousek uznává, že koalice se vždy uzavírají až po volbách, ale podle jeho slov by měla být vůči voličům před volbami jasně dána některá stanoviska politických subjektů.

„Já vám tady jasně říkám, že TOP 09 nikdy nepůjde do vlády ani s komunisty, ani s ANO 2011, protože tyto dvě strany mají jednu věc společnou. Oba subjekty sledují mnohem autokratičtější správu země, než je svobodná liberální parlamentní demokracie. Na tom spolupracovat ve vládě… Nejde o EET nebo cokoli jiného, ale vytváření autokratičtější správy země, to není spolupráce, ale kolaborace,“ prohlásil první muž TOP 09.

Nikdy jsem neslyšel od ODS, KDU-ČSL, ani STAN jasně říct, že nikdy nepůjdou do vlády s hnutím ANO 2011.
Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek v roce 2016 navrhoval vznik bloku politických stran a hnutí od středu do prava. Podle něj šlo o konkrétní krok ve chvíli, kdy se blíží společensky zlomové parlamentní volby. „Návrh směřoval k tomu, že by tady vznikl blok, který by měl skutečnou šanci na vítězství,“ shrnuje svůj záměr Kalousek.

Narazil ale podle svých slov na odlišné motivy potenciálních partnerů. „My jsme měli motiv utvořit takový blok, který by umožnil jasné vítězství ve volbách. Mají-li kolegové, a těžko jim to zazlívat, jiný motiv, pokud si připravují výhodnou pozici do konkurzu, koho nejsilnější strana vezme do vlády, pak pro ně ten náš motiv nemá takový půvab jako pro nás,“ hodnotí neúspěch, se kterým se setkal.

Odstranitelné překážky

Veškeré překážky, které vzniku takového bloku stály v cestě, považuje za odstranitelné. Do neochoty podílet se na vzniku navrhovaného bloku se promítaly také některé animozity. Například předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek podle Kalouskových slov konstatoval, že si těžko umí představit společnou kandidátku se svým bývalým předsedou.

Sám Kalousek ale tvrdí, že jeho osoba překážkou není, protože byl ve prospěch vzniku uskupení připraven se projektu neúčastnit a ve volbách nekandidovat. Kompromis by jistě musel přijít také v programových otázkách, toho si je vědom. Ale je si jist, že při dobré vůli by se TOP 09, ODS, lidovci a Starostové a nezávislí dokázali dohodnout na čtyřech zásadních prioritách.

obrázek
Zdroj: ČT24

Prioritou číslo jedna je podle něj vztah stát‒občan. „Za poslední tři roky tady máme vrchnost vůči poddaným a měl by to být svobodný suverén vůči svému servisu,“ tvrdí předseda TOP 09. Další tři priority podle něj tvoří snížení míry represí, menší míra přerozdělování a jasné prozápadní směřování. „Na těchto čtyřech prioritách by se tento blok dokázal zcela jistě shodnout,“ uzavírá Kalousek.

Dobré ekonomické časy vláda nevyužívá

Přidal také kritiku čtyř let stávající koalice z pohledu hospodaření. Současná vláda podle něj zažívá dobré ekonomické časy, kterých ale nevyužívá k tomu, aby dělala nezbytná opatření pro eliminaci budoucích rizik, pro větší odolnost veřejných rozpočtů.

Peníze z vyššího růstu hospodářství, o který se nezasloužila, prostě rozdává, míní Kalousek. „Je to velice nezodpovědné, ztratili jsme čtyři roky a zvýšilo se riziko, že jednou zkolabují systémy jak penzijního, tak zdravotního pojištění,“ zdůraznil.