Bývalý senátor Novák zůstává v německé vazbě, vydávání jde pomalu

Bývalý senátor za ODS Alexandr Novák zůstává za mřížemi, ale v Německu. Soud ve Frankfurtu nad Mohanem rozhodl o prodloužení jeho vazby a čeká, až státní zastupitelství vydá žádost o posouzení přípustnosti Novákova vydání. Žalobci se však zabývají i jinými případy včetně terorismu, a ty mají přednost. O Novákovo vydání žádá Česko, bývalý senátor patří do skupiny 24 lidí obviněných v kauze ROP Severozápad.

Alexandr Novák odmítl zjednodušené řízení o svém vydání do Česka, o přípustnosti vydání tak rozhodne Vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem. K tomu ale musí nejprve podat žádost o posouzení přípustnosti státní zastupitelství, což se zatím nestalo.

Mluvčí státního zastupitelství Alexander Badle naznačil, že zdržení souvisí s tím, že žalobci pracují na důležitějších případech. Titíž lidé, kteří mají na starost Novákův případ, totiž zodpovídají i za vyšetřování osob podezřelých z terorismu. Takové případy mají prioritu.

Bývalý český senátor, který je v současnosti německým občanem, tak zůstává ve vydávací vazbě. Její pokračování musí přitom soud pravidelně přezkoumávat. Pokud by shledal, že se případ neúměrně protahuje, může ho z vazby propustit. Jak již dřív ujistily české i německé úřady, Novákovo německé občanství samo o sobě vydání nebrání.

Policejní smyčka se stáhla kolem vlivných lidí severozápadu Čech

Alexandr Novák je jediný, komu česká policie nedokázala doručit obvinění v případu manipulací s evropskými dotacemi z Regionálního operačního programu Severozápad.

V něm byli obviněni bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, bývalý ústecký krajský předseda ČSSD Arno Fišera, chebský starosta a do vypuknutí kauzy i karlovarský krajský předseda ČSSD Petr Navrátil, ředitel ústecké Krajské zdravotní a bývalý ústecký krajský předseda ODS Petr Fiala i několik dalších politiků spjatých se sociálními či občanskými demokraty v Ústeckém a v menší míře i Karlovarském kraji.

Podle vyšetřovatelů však právě Alexandr Novák spolu s podnikatelem spjatým s ústeckou ODS Danielem Ježkem měli při manipulacích s dotacemi hlavní slovo. Díky svému vlivu podle detektivů dokázali ovlivnit celý proces přidělování dotací. Podle Lidových novin hrozí bývalému senátorovi až třináct let vězení.

Bývalý senátor ODS a exstarosta Chomutova. V roce 1999 město prodalo akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za 317 milionů korun německé firmě – peníze za zprostředkování ale skončily na rakouském soukromém účtu Novákových. Za přijetí úplatku ve výši 43 milionů byl v roce 2010 odsouzen ke dvěma letům vězení a pokutě 5 milionů korun, po odvolání mu krajský soud trest zpřísnil na čtyři roky. Novák se vězení dlouho vyhýbal; až na jaře roku 2013 ho zadržela policie, která se obávala, že chce politik uprchnout do USA. V půlce trestu Nováka soud podmínečně propustil. Zaručil se za něj spolek Gryphons, který svou činnost dokládal zapůjčením čtyřkolky, pípy a pomocí při organizaci neckyády v obci Želenice. Podle kárného senátu NSS žalobce Kosán, jenž Novákovi pomohl na svobodu, porušil své povinnosti; stejně tak pochybil i chomutovský soud. Novák po propuštění z vězení koupil dva hotely v Chomutově, další nemovitosti pořídila jeho manželka. Už dříve nakoupili také rozsáhlé pozemky na severu Čech a několik domů.

Alexandr Novák
Zdroj: ČT24
Vydáno pod