Druhý stupeň platí na Ploučnici, na hraně je Orlice. Labe v noci hlásilo stav ohrožení

Obleva a déšť zvýšily hladiny řek (zdroj: ČT24)

Situace na tuzemských řekách se začíná pomalu uklidňovat. Po oblevě a deštích z posledních dní je na druhém stupni Ploučnice ve Stružnici, na hraně mezi prvním a druhým stupněm balancuje Orlice v Týništi nad Orlicí. V noci na čtvrtek byla nejhorší situace na podkrkonošské přehradě Les Království, kde Labe krátce dosáhlo i na třetí stupeň. Řada dalších toků zejména v labském povodí dosahuje prvních stupňů. Voda na Labi bude ještě asi dva nebo tři dny pomalu stoupat. Žádné škody by ale udělat neměla.

Za růstem říčních hladin stojí oteplení, které do Česka od počátku pracovního týdne přinesl frontální systém z Atlantiku. Vysoké teploty v kombinaci se silným větrem i v horských polohách zrychlují tání sněhu, který v Česku ještě v pondělí držel 1,7 miliardy kubíku vody.

V noci navíc pršelo – v Krkonoších spadlo v průměru 20 až 25 litrů vody na metr čtvereční (na Medvědíně dokonce šedesát litrů). V Orlických horách se srážky pohybovaly mezi deseti a dvaceti litry na metr čtvereční, v ostatních oblastech kraje byly do deseti litrů na metr čtvereční.

iReportér: Rozvodněná Oleška v Košťálově u Semil (zdroj: iReportér/ Miloslav Bičák)

Ve shodě s dřívější výstrahou meteorologů se proto růst hladin vodních toků týká primárně povodí Labe v podhůří Krkonoš, Orlických, Lužických a Jizerských hor – od Děčína po Rychnov nad Kněžnou. Druhého stupně už ale večer dosahovala jen Ploučnice ve Stružnici. Voda zatím škody nenapáchala. Zaplavila louky a zahrady, do domů se ale nedostala. Podle hydrologů by navíc hladina dál stoupat už neměla. 

Pohotovost platila během čtvrtka i na Jizeře v Bakově a v Kamenici v Hřensku, které opakovaně voda zničila. Od rána zde proto panovala velká nervozita. Naposledy totiž povodeň napáchala škody za 35 milionů korun. Díky vstupnému ze soutěsek se už ale vše podařilo opravit. Místní si mohli oddechnout kolem poledne, kdy Kamenice začala pomalu klesat. 

Až do dopoledne byl druhý stupeň i na horním toku Labe nad i pod přehradou Les Království a časně zrána zde zažili dokonce třetí stupeň. Na úroveň 160 centimetrů, čili stav ohrožení, se řeka ve stanici Vestřev dostala v jednu ráno a před půl třetí kulminovala na 175 centimetrech.

iReportér: Odtok Labe z přehrady Les Království (zdroj: iReportér/Martin Dobrovodský)

Stanice Les Království hlásila stav ohrožení krátce před třetí. Hladina Labe zde stoupla na 181 centimetrů, na druhý stupeň pod 180 centimetrů se vrátila po necelé půlhodině, krátce před pátou ranní.  

Voda na Labi bude ale ještě dva nebo tři dny stoupat. Postupně sem přiteče vše, co napršelo po celých Čechách. Podle předpovědi se v Děčíně Labe dostane nad první povodňový stupeň a hrozí zatopení silnice do Dolního Žlebu. Žádné škody by ale voda udělat neměla. Přehrady jsou připravené.   

První stupně na Cidlině i Divoké Orlici

V nočních a ranních hodinách vystoupala na druhý stupeň také Mandava ve Varnsdorfu (Šluknovský výběžek) a Metuje v Krčíně (Náchodsko), nyní vody postupně opadávají. Vedle ní hlásí hydrometeorologové na severovýchodě Čech i řadu dalších prvních povodňových stupňů. Platí mimo jiné na Cidlině v Jičíně nebo na Divoké Orlici, prakticky po celém jejím středním a dolním toku.  

iReportér: Metuje pod stavidlem, Náchod - Běloves (zdroj: iReportér/Vlasta Zlámalová)

Mimo východní Čechy jsou vodohospodáři v bdělosti také na řece Svatavě na Sokolovsku (přítok Ohře), Nežárce v obci Lásenice a na beskydské přehradě Karolinka, kde dochází k regulovanému odpouštění. 

Podle meteoroložky ČT Taťány Míkové mají české řeky tu nejrizikovější situaci za sebou: „Horní toky už by stoupat neměly, voda ještě stoupá na středních a dolních tocích. Ohrožení tam už ale není pravděpodobné.“

Ohře pod Kadaní
Zdroj: Facebook Počasí ČT/Jarda Fous

Předpověď: Vítr, sníh, déšť

Varování před povodněmi je také jednou z platných výstrah Českého hydrometeorologického ústavu. Pro oblast Ústeckého, Libereckého a Královéhradeckého kraje nadále platí hrozba třetích stupňů, pro zbytek Čech s výjimkou Karlovarska, Zlínska a Prahy pak před možností prvního stupně.

Vedle toho musejí Češi počítat také s velmi silným větrem, který bude už ve čtvrtek odpoledne od západu zesilovat. Podle meteorologů bude v noci na pátek a v pátek dopoledne postupně silný až velmi silný s nárazy 70 až 90 km/h, na frontě přechodně až 110 km/h a na horách s nárazy kolem 130 km/h.

iReportér: Ledové kry na Sázavě v Havlíčkově Brodě (zdroj: iReportér/Petr Gartner)

Výstraha na velmi silný vítr platí od dnešních 18:00 do pátečních 10:00 pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Liberecký a Ústecký kraj a od dnešních 22:00 do pátečních 13:00 pro Pardubický, Královéhradecký, Moravskoslezský kraj a Vysočinu a pro Jesenicko a Šumpersko v Olomouckém kraji.

V dalších částech Olomouckého kraje varují meteorologové „jen“ před silným větrem, stejně jako v Jihomoravském a Zlínském kraji. 

Rozvodněné Labe v Podkrkonoší
Zdroj: David Taneček/ČTK

Příchod studené fronty, kterou vítr předznamenává, podle meteoroložky ČT Zuzany Krejčové na severozápad země přinese další srážky. Tentokrát by ale na horách v polohách nad tisíc metrů mohlo jít o sníh.

To se podle ředitele východočeské pobočky ČHMÚ Zdeňka Šifaře kladně projeví i v povodňové situaci: „Ochlazení, ke kterému dojde během pátku, bude mít na vývoj odtokové situace pozitivní vliv, teploty vzduchu by se měly postupně dostávat do záporných hodnot.“