Sobotka nečeká, že by Zeman komplikoval Mládkovu výměnu

Premiér chce Mládka odvolat ke konci února (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nepředpokládá, že bude prezident Miloš Zeman komplikovat změnu na postu ministra průmyslu a obchodu. Znovu ale odmítl uvést jméno nového ministra s tím, že ho oznámí až prezidentovi. Zároveň zdůrazňoval, že je za složení vlády odpovědný premiér a prezident má ústavou jasně dané možnosti, jak postupovat.

„Prezident nekomplikoval změny ve vládě, nepředpokládám, že by měl důvod komplikovat i tuto změnu. Kandidáta připraveného mám,“ uvedl Sobotka. Dodal, že s přístupem Zemana k dřívějším změnám v kabinetu má pozitivní zkušenosti.

Jako o možném Mládkově nástupci se spekuluje o dosavadním vládním zmocněnci pro digitalizaci Tomáši Prouzovi nebo náměstkovi ministra průmyslu Jiřím Havlíčkovi, případně o někdejším sociálnědemokratickém ministrovi průmyslu Milanu Urbanovi (všichni ČSSD).

Post státního tajemníka pro evropské záležitosti zastává od února 2014, od května 2016  je také koordinátorem digitální agendy ČR. Dříve působil jako ekonom a novinář, v letech 2004–2007 byl náměstkem ministra financí zodpovědným za fiskální politiku, finanční služby, evropské a zahraniční vztahy. Založil finanční server Peníze.cz a podílel se na vzniku finančně-poradenské firmy Partners. Od února 2015 je členem ČSSD. Opakovaně se o něm mluvilo jako o možném nástupci ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka nebo jako o budoucím velvyslanci.

Tomáš Prouza na snímku z roku 2010
Zdroj: Jan Zátorský/isifa/LN

Jenže na adresu Prouzy se kriticky vyjádřil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Na Twitteru uvedl, že má Prouza blízko k neziskovým organizacím, které podle něj útočí na Miloše Zemana.

Nejde ale o první konflikt mezi Hradem a Prouzou: přeli se například kvůli bezpečnostním kontrolám na Hradě, migraci nebo vzniku Centra proti terorismu a hybridním hrozbám při ministerstvu vnitra.

Mládkovo odvolání oznámil premiér Sobotka v pondělí, a překvapeni byli jak zástupci ČSSD, tak i koaliční partneři sociálních demokratů. Premiér oznámil, že ve čtvrtek navrhne prezidentovi Mládkovo odvolání a sdělí mu i jméno jeho nástupce. Šestapadesátiletý Mládek byl v posledních dnech terčem kritiky kvůli vyjadřování resortu v debatě o cenách mobilních dat a části novely telekomunikačního zákona.

Táborská ČSSD: Jde o trest za to, že jihočeská organizace nepodpořila před sjezdem Sobotku

Odvolání Mládka ostře kritizuje okresní organizace ČSSD v Táboře, podle ní jde o trest za to, že jihočeská ČSSD nepodpořila jako jediná před březnovým sjezdem Bohuslava Sobotku na post předsedy. 

„Tento krok předsedy vlády jednoznačně ukazuje občanům, že se ČSSD potýká před volbami do Poslanecké sněmovny s osobními spory uvnitř strany,“ stojí ve stanovisku. Šéf jihočeské ČSSD a zároveň jihočeský hejtman Jiří Zimola nechtěl situaci komentovat s odkazem na to, že je v zahraničí.