
Pro zrušení stravenek je 56 procent restaurací
Zatímco platba v hotovosti restauraci nic nestojí, z platby kartou musí odvádět jedno procento. Pokud zákazník platí stravenkou, odvádí restaurace procent až sedm. Nejen kvůli tomu je tato forma placení pro obchodníky nejnákladnější.
„Stravenky rozvážíme do tří různých stravenkových společností, kde je teprve uplatníme. Kdybychom chtěli peníze hned, je tam další poplatek,“ řekl obchodní ředitel Sklizeno Food Jan Langer. Peníze za stravenky odesílají obchodníkům firmy na účet obvykle do jednoho měsíce.
„Pokud nechceme zničit kvalitu, což nechceme, tak musíme sáhnout na cenu pro zákazníka a ten to zaplatí,“ komentuje situaci Langer. Denně restaurace prodá 300 až 400 obědů, které stravenkami zaplatí zhruba třetina zákazníků. Na provizích tak restaurace zaplatí denně za obědy 600 až 1000 korun.
Firmy provize snižovat nebudou, pokrývají prý náklady na provoz systému
Míst, která zvažují zrušení přijímání stravenek, přibývá. Pro úplné zrušení je 56 procent restaurací.
„Receptem v podstatě je, že by se místo papírových stravenek používal finanční příspěvek státu,“ popisuje možnou alternativu prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.
S tím ovšem nesouhlasí zaměstnavatelé, protože poukázky jsou pro ně daňově výhodné. Stravenkové společnosti také neplánují své provize snižovat. „Tato odměna pokrývá veškeré naše náklady na provozování tohoto systému,“ uvedla mluvčí Sodexo Benefity Lucie Miřácká. Poplatky musí pokrýt firmě nejen náklady na výrobu stravenek nových, ale i zaevidování a spočítání těch použitých.