Stovka za den v nemocnici byla asociální, reaguje ministr na Zemana. Ten poplatek chválí

Miloš Zeman pro poplatky v nemocnicích. Stejně jako ODS (zdroj: ČT24)

Stokorunový poplatek za hospitalizaci byl podle ministra zdravotnictví asociální a pro některé pacienty až likvidační. Miloslav Ludvík z ČSSD tak reagoval na středeční vyjádření prezidenta Miloše Zemana, který zrušení poplatku kritizoval. Podle Ludvíka je jednoduší získat peníze pro nemocnice formou daní. Spoluúčast pacientů prý byla pro zařízení i administrativně náročná.

„Problém byl v tom, že poplatky se musely ze zákona vymáhat. Bylo dost lidí, kteří je opravdu nezaplatili a náklady na vymáhání šly do vysokých částek,“ sdělil ministr Ludvík. „Přesto musely nemocnice poplatky vymáhat vlastními silami. Takže výsledný efekt nebyl zdaleka tak velký.“

Stokorunové poplatky za pobyt v nemocnici zrušil Ústavní soud na návrh ČSSD v červenci 2013. Povinnost je hradit pak skončila 1. ledna 2014. Podle prezidenta Zemana to byla chyba. Peníze se podle něj mohly použít na zvýšení platů pečovatelek a zdravotních sester.

Udženija: Drzost, nebo ztráta paměti?

„Nevím, jestli je to od pana prezidenta drzost, nebo ztráta paměti. Pan prezident byl jedním z nejhlasitějších kritiků toho, když ODS přišla s tím, že se mají zavést poplatky ve zdravotnictví,“ uvedla místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Podle Miloše Zemana by vybrané peníze mohly posloužit na zvýšení platů zdravotních sester a pečovatelek.

„Lékařů už by se to netýkalo, ti mají dost,“ zmínil Zeman ve středu při zahájení třídenní návštěvy Královéhradeckého kraje. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD zrušení poplatků považuje za správný krok. „Pan prezident si neumí představit, s jakými penězi musí mnozí důchodci vyžít. Jsem rád, že jsem prosadil zrušení poplatků,“ napsal premiér na Twitteru.

„Sociální demokracie měla ve svém volebním programu zachování hospitalizačních poplatků, naprosto zbytečně tento bod pustila, a tím zdravotnictví přišlo o dvě miliardy korun ročně, které by se mohly věnovat na zlepšení platové úrovně, ne lékařů, ti mají podle mého názoru už více než dost, především sester a pečovatelek v této oblasti,“ prohlásil prezident.

Zeman má zato, že jsou lidé, kteří umisťují své rodiče na sociální lůžka, protože ušetří tři tisíce korun měsíčně. „Já budu první, kdo bude se zvýšením platů souhlasit, ale také musím položit otázku, kde na to vezmu peníze. Stovka denně za hospitalizační poplatek přece nikoho nezabije. Tahle chyba by se měla napravit, aby dvě miliardy mohly jít na tento účel,“ uvedl.

Vydáno pod