Dobré manželství není samozřejmost. Důležité je umět odpustit a dokázat se omluvit

Národní týden manželství připomíná, že svatba je jen začátek (zdroj: ČT24)

Sezdané páry po celé republice si tento týden připomínají jedenáctý ročník Národního týdne manželství. Jeho cílem je připomenout, že svazek není samozřejmost a je třeba o něj pečovat. Rozvodovost se v Česku totiž stále nesnižuje. Před soudem končí každé druhé manželství. Mimo ně se navíc rodí stále víc dětí – loni to byla už skoro polovina.

Pro řadu lidí je svatba přirozeným krokem, jak posunout vztah dál. Za tři čtvrtletí loňského roku uzavřelo manželství v Česku 43 400 párů, což je meziročně o 1700 více.

Páry se obvykle berou kolem třiceti let věku. Někteří ale svatbu nechtějí. „Lidé se bojí závazku. Často vidíme i spirálu špatné zkušenosti. Spousta teenagerů pochází z rozvedených manželství a vlastně viděli to utrpení,“ domnívá se mluvčí Národního týdne manželství Jiří Unger.

Průměrné manželství v Česku trvá 13 let

Jedním z důvodů, proč se mladí do svatby nehrnou, jsou i statistiky rozvodovosti. Podle dat Českého statistického úřadu trvá průměrné manželství v Česku zhruba 13 let. Rozvodem nakonec končí polovina sezdaných párů. V roce 1993 to přitom bylo jen kolem 12 procent. Naposledy klesla rozvodovost pod 40 procent v roce 1999.

Nejčetnější byly rozvody v devátém roce trvání manželství, což podle statistiků odráželo vysoký počet sňatků v roce 2007. Intenzita rozvodovosti byla nejvyšší ve čtvrtém až šestém roce manželství. Nejčastější příčinou rozvodu je rozdíl povah, názorů a zájmů. Kvůli nim skončily zhruba tři čtvrtiny oficiálních soužití.

Celkem 57 procent rozpadlých párů mělo nedospělé děti. Podle statistiků se také čím dál více dětí rodí mimo manželství. Zatímco před deseti lety jich byla třetina, teď už je to téměř polovina.

O manželství je třeba pečovat

Národní týden manželství se proto snaží posílit vztahy v manželství a nabízí i programy zaměřené na rozvoj manželských vztahů. Akce každoročně připomíná, že dobré manželství není samozřejmost a že o manželství je třeba pečovat.

Manželství
Zdroj: ČT24

Své o tom ví například manželé Pavel a Marie Novákovi, kteří nosí snubní prstýnky téměř jednatřicet let. Jejich recept na šťastné manželství je stručný: „Umět odpouštět a dokázat se omluvit.“

Národní týden manželství podpořil i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), který pochází z pěti dětí a sám má také pět potomků. „Dobré manželství a dobrá rodina je klíčová pro dobře fungující společnost,“ řekl.

Národní týden manželství začal v pondělí a potrvá do 19. února. V pěti desítkách českých a moravský měst se uskuteční přes 120 akcí.