Na změnu pojišťovny je čas do března. Benefity lákají na očkování i různé kurzy

Na změnu pojišťovny je čas do 31. března (zdroj: ČT24)

Od začátku ledna mají lidé opět možnost změnit zdravotní pojišťovnu. Termín končí 31. března. Nové klienty pojišťovny lákají na dostupnost péče a celou škálu benefitů. Z nich je aktuálně nejvyužívanější příspěvek na očkování proti encefalitidě a sport.

Příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě ročně využije 150 až 200 tisíc lidí. Oblíbené jsou i benefity pro děti nebo těhotné ženy. Podle některých doktorů jsou ale takové bonusy nesystémové. „Dohledat se, co vlastně pojišťovna nabízí a jakou formou si o to má pacient zažádat, je velmi obtížné,“ domnívá se praktický lékař Norbert Král.

Loni změnilo pojišťovnu 14 tisíc lidí

Zdravotní pojišťovny loni za preventivní programy dohromady vyplatily téměř 900 milionů korun. Většina z nich navíc pro letošní rok fond zvyšuje a nabízí i nové benefity. 

U VZP jde například o příspěvek na kurzy první pomoci nebo na prevenci vyhoření pro lidi, kteří doma pečují o příbuzné s Alzheimerovou chorobou. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra zase nabízí příspěvek na pomůcky pro novorozence. Pro malé děti má i nabídku dentálního ošetření.

Náklady na preventivní programy
Zdroj: ČT24

Kvůli dostupnosti péče a preventivním programům změnilo loni na podzim pojišťovnu 14 tisíc lidí. Nejvíc klientů od nového roku přibylo Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra, nejvíc jich naopak odešlo od VZP.

Vydáno pod