Kriminalita v Česku dál klesá. Počet vražd byl loni nejnižší za 25 let

Události: Kriminalita v Česku loni znovu poklesla (zdroj: ČT24)

V Česku se loni stalo necelých 218 tisíc trestných činů, což je meziroční pokles o 12 procent. Snížil se jak počet majetkových trestných činů, tak krádeží a vloupání. Počet vražd pak byl nejnižší za posledních 25 let. Přes polovinu všech trestných činů se policistům povedlo objasnit, konkrétně vyřešili přes 116 tisíc případů.

Klesající počet trestných činů ukazují policejní statistiky už třetí rok po sobě. Podle náměstka policejního prezidenta Jaroslava Vilda loni klesla kriminalita ve všech krajích včetně Prahy. Pokles může podle něj souviset se spokojeností obyvatelstva, zlepšující se ekonomickou situací nebo dobrou prací policie.

 Při trestné činnosti loni vznikly škody za 24,7 miliardy korun. Policisté naopak zajistili pachatelům trestné činnosti majetek za 9,9 miliardy korun, což bylo podle ředitele NCOZ Michala Mazánka nejvíc v historii.

Rekordní výnos ve výši 3,3 miliardy loni zaznamenali také specialisté z daňového týmu Kobra, kde policie spolupracuje s celníky a finanční správou. „Některá finanční šetření ještě nebyla ukončena a je velmi pravděpodobné, že se částka ještě bude navyšovat,“ dodal Mazánek. 

Policejní brífink ke statistikám za rok 2016 (zdroj: ČT24)

Nejmenší objasněnost mají krádeže a vloupání

Vůbec nejčastěji šetřili loni policisté majetkové trestné činy, kterých se stalo skoro 118 tisíc. Oproti předešlému roku šlo však o pokles o 21 tisíc případů. Vrásky ale policistům dělá nízká objasněnost u krádeží a vloupání: těch se totiž podaří vyřešit jen 28 procent: „To je nízký údaj a máme zájem na tom, aby se tato čísla zvyšovala,“ dodal Vild. Naopak u násilné trestné činnosti se objasněnost pohybuje okolo 82 procent.

Hospodářských trestných činů se loni stalo více než 28 tisíc a násilných činů přes 14 tisíc. I v těchto kategoriích šlo proti roku 2015 o pokles.

Co se týče vražd, tak loni policisté vyšetřovali 136 případů, počet nejbrutálnějších trestných činů tak byl loni nejnižší od roku 1991, kdy se stalo 107 vražd. Naopak „nejvražednějším rokem“ byl rok 1998, kdy policisté řešili 313 případů. „Objasnit se podařilo 127 případů vražd. Za posledních pět let je objasněnost asi 97 procent,“ upřesnil ředitel Úřadu kriminální služby a vyšetřování Michal Foit.