Thajsko vydá do Česka muže zadrženého kvůli šíření viru HIV

Zdeněk Pfeifer, který byl tento týden zatčen v Thajsku pro podezření z vědomého šíření viru HIV, bude předán českým úřadům. Zprávu thajské policie potvrdilo i české ministerstvo zahraničí. Thajský list Bangkok Post s odvoláním na místní policii píše, že by měl být Pfeifer českým úřadům vydán už příští úterý. V Česku už byl Pfeifer obžalován, podle policie se dopustil těžkého ublížení na zdraví a hrozí mu až dvanáct let vězení.

„Z vazby byl převezen do detenčního zařízení v Bangkoku, kde bude čekat na přesun do České republiky. Termín předání českým úřadům ale ještě stanoven nebyl,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Ještě ve středu přitom nebylo jasné, zda bude Česko o vydání Pfeifera žádat. ČR totiž nemá s Thajskem smlouvu o vydávání k trestnímu stíhání. Muselo by tak žádat na základě tzv. vzájemnosti - tedy ujištění o tom, že v obdobných případech bude ČR postupovat stejně.

Pfeifer byl tento týden zatčen za ostrově Pchúket na základě mezinárodního zatykače. Zadrženého už navštívil český konzul. „Na podmínky si nestěžoval a ani nežádal žádnou konzulární pomoc,“ doplnila mluvčí ministerstva zahraničí.

Thajské úřady začaly po devětačtyřicetiletém Pfeiferovi pátrat po upozornění Interpolu. V Česku je totiž Pfeifer obžalován z vědomého šíření viru HIV. V roce 2013 se dozvěděl, že je HIV pozitivní, přesto o tom neinformoval žádného svého sexuálního partnera. Při vyšetřování policisté zjistili, že měl sexuální styk minimálně s 23 muži. Nejmladšímu z nich bylo pouhých 13 let.

S dalšími partnery pak měl Pfeifer styk také v Thajsku. Thajská policie nicméně uvedla, že nikdo z nich zatím nepodal stížnost.

Vydáno pod