Virtuální model umožní zkoumat změny na povrchu Pravčické brány

Zkoumání Pravčické brány díky modelu (zdroj: ČT24)

Geologové dokončují první virtuální model Pravčické brány. Budou na něm sledovat, nakolik se největší skalní most v Evropě loupe a opadává. Povrch unikátního útvaru zkoumají tak podrobně vůbec poprvé.

Bránu musejí správci národního parku kontrolovat každý týden i v zimě. Nedávno našli na cestě kousky pískovce. „Jde vidět, že se drolí, je to čerstvě opadnuté, zatímco ta tmavá část je taková pevná,“ konstatoval Šafránek.

Jde o velmi pomalý, většinou nenápadný proces, který má teď zmapovat virtuální model. Každý rok totiž vznikne nová srovnávací verze. Ještě před samotným průzkumem správci celou Pravčickou bránu očistili.

Olupování Pravčické brány
Zdroj: ČT24

Zůstaly jen staré původní stromy. Pak ji pomoci dronu geologové fotili dva dny. Jiný nový model zase ukazuje, kudy masivem protéká voda. Její přirozené proudění kdysi narušily snahy bránu zpevnit.

Brána vědce fascinuje. Neumějí vysvětlit, proč vznikla zrovna na tomto místě, zatímco okolní skály zůstaly celé. Všechna dosavadní měření prokázala, že masiv je stabilní.

Pravčická brána
Zdroj: ČT24

Pod přírodní památkou projde ročně na 200 tisíc lidí. Na vrchol ale přes třicet let kvůli bezpečnosti turisté nesmí. Správci parku proto zamaskovali všechny přístupové cesty.