Mráz sevřel východ republiky. Nejchladněji bude v noci na středu

Počasí: V noci bude opět mrznout, Česko trápí i smog (zdroj: ČT24)

Meteorologové varují před silnými mrazy. Vydali proto výstrahu, na východě země platí už od pondělí, na ostatní regiony se bude vztahovat až  v noci na středu. To mají teploty klesnout až k minus 15 stupňům, při vyjasnění by mohly dosáhnout až minus 20 stupňů.

 V Česku silně mrzne už od konce předchozího pracovního týdne a několik lidí od pátku zemřelo na následky podchlazení. „Počasí u nás ovlivňuje tlaková výše, která se bude přesunovat nad východní Evropu. Ve východních krajích České republiky se bude udržovat velmi studený vzduch,“ uvedli meteorologové.

V noci na úterý teploty místy klesnou až na minus 10 stupňů, na Moravě to bude až minus 17 stupňů a na severovýchodě země teploty poklesnou ještě o další tři stupně.                                      

V úterý se teploty na východní polovině území budou pohybovat mezi minus 10 až minus 6 stupni a na severovýchodě mohou klesnout až k minus 12 stupňům. Západní část republiky bude mít tepleji, teploty spadnou jen na minus 6 stupňů.

Muž pomáhá bezdomovcům, kteří v mrazech zůstávají venku (zdroj: ČT24)

Ráno bylo nejchladněji na severovýchodě

Pondělní ráno bylo nejchladnější v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, v dalších dnech má mrznout v celé zemi s výjimkou západních Čech – a nejintenzivněji opět na východě.

Dílčí mrazové uvolnění přináší pondělí, kdy převažovalo zataženo až oblačno se slabým sněžením, teploty se držely slabě pod nulou. Na východě a severovýchodě republiky ale rtuť teploměrů klesnout až k minus 9 stupňům Celsia – a v noci zde opět přituhne.

Český hydrometeorologický ústav proto pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj prodloužil výstrahu před silným mrazem až do středeční desáté ranní. Po stejně dlouhou dobu by měli s mrazem počítat i lidé ve Zlínském kraji, kde ale má mít menší intenzitu.

V Českém Těšíne na Karvinsku se uzavřela část podchodu pod místním nádražím. V podchodu se hromadila voda, která zamrzla a ledovka byla pro cestující nebezpečná.

Pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký a Jihomoravský kraj a pro Vysočinu platí nízký stupeň nebezpečí mrazu od úterního podvečera do středečního dopoledne. V Čechách se ve středu večer a v noci na čtvrtek může při mrznoucím dešti tvořit ledovka. 

Východ v kouři a v mlze

Moravu souběžně s tím trápí i smog. Alespoň na polovině stanic na Zlínsku překročil dvanáctihodinový průměr koncentrací polétavého prachu hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán jeho pokles. Limit je přitom 50 mikrogramů na metr krychlový.

Nejhorší je situace na Vsetínsku. Ve Valašském Meziříčí byla v pět hodin ráno naměřena denní koncentrace polétavého prachu 179,2 mikrogramu na metr krychlový. Špatně se dýchá také lidem v krajském městě, Uherském hradišti, Otrokovicích či v Těšnovicích u Kroměříže.

Zhoršené rozptylové podmínky trápí také obyvatele Moravskoslezského kraje, kde byla smogová situace vyhlášena v sobotu a stupeň regulace zde platí od neděle. Lidé mají snížit fyzickou námahu, větrat jen krátce a zvážit nutnost každé jízdy autem. Děti, nemocní a starší lidé by měli omezit pobyt venku. Vhodné je posilovat imunitu přísunem vitaminů.