Ministerstvo: Vítězem tendru na leteckou záchranku na Ústecku znovu slovenská firma ATE

DSA provozuje záchranku v kraji ještě v tomto roce (zdroj: ČT24)

Jako vítěze tendru na zajišťování letecké záchranné služby v Ústí nad Labem vybralo ministerstvo zdravotnictví opět firmu ATE (Air Transport Europe) – navzdory tomu, že takový výsledek odmítl antimonopolní úřad. Tendr už dříve napadl dosavadní provozovatel, firma DSA. Ta chce nyní uzavřít s ministerstvem dohodu na další dva měsíce a nabízí levnější podmínky.

Vítězem původního tendru se rovněž stala slovenská firma Air Transport Europe. Konkurenční společnost DSA ale zakázku napadla a antimonopolní úřad v polovině listopadu podpis smlouvy zakázal předběžným opatřením. 

Muselo se proto hledat náhradní řešení, jak Ústecký kraj na počátku roku obsloužit. Vedení ministerstva zdravotnictví se na konci listopadu dohodlo s policií, že minimálně v lednu bude služba zajišťována z Prahy. Nyní létají vrtulníky z Prahy do Ústeckého kraje v nočních hodinách.

Navíc jsou v případě potřeby připraveny armádní vrtulníky, které měly z Plzně létat do Krušných hor. 

Ministr Ludvík podpis dodatku popřel

Podle místopředsedy představenstva DSA Daniela Tučka firma počátkem prosince ministerstvu nabídla, že by kvůli průtahům s tendrem mohla dočasně pokračovat v zajišťování služby za provozní náklady. „Domluvili jsme se, máme odsouhlasený dodatek a dneska ho podepíšeme.“

Podpis memoranda o letecké záchrance na Ústecku (zdroj: ČT24)

Jenže ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) na odpoledním brífinku popřel, že by se měl ve čtvrtek nějaký dodatek podepisovat. „Pro nás je prioritou zajištění té služby, musíme velmi pečlivě prověřit, co by nám případně mohlo uškodit v rámci soutěže, která je dnes vypsána. Protože DSA je jednou stranou té soutěže.“ 

Pokud by prý zmiňovaný dodatek soutěž neohrozil, ministerstvo ho může s firmou podepsat, dodal náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp. DSA podle něj nabídla velmi zajímavé podmínky, a pokud prověřování dopadne dobře, mohl by úřad dodatek podepsat příští týden. „Pevně věřím, že se ukáže, že to bude schůdná cesta,“ doplnil. Čtvrteční uzavření memoranda s dalšími resorty označil za pojistku.

Komise vyhlásila vítězem tendru i napodruhé slovenskou firmu ATE

Pár hodin po podepsání memoranda ovšem ministerstvo oznámilo, že se vítězem tendru v Ústeckém kraji znovu stala firma ATE. Rozhodla tak nová komise, která nabídku firmy znovu posuzovala. Podle ministerstva zdravotnictví by mohla být smlouva podepsána v půlce v února. 

Do podpisu a převzetí základny v Ústí nad Labem tak bude leteckou záchranku v kraji provozovat buď stát, nebo dosavadní firma DSA.   

Podle hodnoticí komise byly nabídky obou firem v souladu se zadávací dokumentací: „Proto komise stanovila jejich pořadí podle jediného hodnoticího kritéria, kterým je výše nabídkové ceny, a to se závěrem, že nabídka společnosti ATE skončila na prvním místě, neboť obsahuje nižší nabídkovou cenu než nabídka společnosti DSA,“ uvedlo ministerstvo.

Jenže firma DSA se proti rozhodnutí zřejmě bude bránit. Věc může opět skončit u antimonopolního úřadu. „Nejdřív si musíme přečíst závěry komise, pak se rozhodneme, jak budeme reagovat. Ale předpokládáme, že budeme pokračovat v prosazování našeho názoru,“ reagoval na rozhodnutí ministerstva zástupce DSA Daniel Tuček.

Česká firma totiž tvrdí, že slovenská konkurence nemá potřebnou certifikaci na vrtulníky, a proto zřejmě může nabídnout nižší cenu. Tuček odkazuje i na rozhodnutí antimonopolního úřadu, který podle něj předchozí šetření přerušil a vyžádal si odborné vyjádření Evropské agentury pro bezpečnost letectví. ATE už ovšem dřív tvrzení konkurence označila za neprofesionální a účelová.

Hejtman Bubeníček výsledkem zklamán

Prodloužení smlouvy s DSA už přitom kvitoval i ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM): „Je to výborná zpráva. Jsem rád, že zvítězil rozum a smlouvu je možné prodloužit.“

Po odpoledním brífinku naopak neskrýval zklamání: „Před chvílí jsem obdržel informaci, že u nás bude leteckou záchrannou službu provizorně zajišťovat armáda s policií, po těch nadějích, které v minulých dnech byly, je to pro mě velké zklamání,“ uvedl hejtman ve Studiu ČT24.  

Proti tomu, aby na Ústecku zajišťovaly leteckou záchranku vrtulníky z Prahy či Plzně, se postavili také starostové z Ústeckého kraje, kteří proti tomu podepisovali petici. 

Ministerstvo zdravotnictví letos vypsalo výběrové řízení s předpokládanou hodnotou 1,2 miliardy korun bez DPH na šest základen letecké záchranné služby, jediným kritériem byla cena. U pěti krajů už je smlouva podepsaná, zbývá pouze Ústecký. Čtyři stanoviště bude v letech 2017 až 2020 provozovat stát.

  • Letecká služba Policie ČR: Praha, Brno
  • Armáda ČR: Plzeň, České Budějovice
  • DSA: Hradec Králové, Liberec, Ústí nad Labem
  • Česká společnost DSA provozuje leteckou záchrannou službu od roku 1993, podle kontraktu z roku 2008 jsou její vrtulníky na základnách v Ústí nad Labem, Liberci, Ostravě a Hradci Králové, v minulosti firma působila i v Brně. 

    Firma v roce 2016 neuspěla v tendru na zajištění záchranné služby na ústecké základně v letech 2017 až 2020. Kvůli její stížnosti u antimonopolního úřadu nemohlo ministerstvo s vítěznou firmou uzavřít smlouvu. Úřad posléze rozhodl, že nabídky firem znovu posoudí a DSA zakázku nakonec získala.
  • Helikopter Air Transport: Ostrava, Jihlava
  • Rakouská firma vznikla v roce 1983 a soustřeďuje se zejména na servis letecké techniky, k jejím hlavním zakázkám patří letecká záchranná služba provozovaná rakouským autoklubem ÖAMTC.
  • Air Transport Europe: Olomouc
  • Slovenská firma v současnosti provozuje všechny stanice letecké záchranné služby na Slovensku, jako první převzala v roce 1995 stanoviště v Popradu, od začátku století pak postupně přibylo i zbylých šest stanic. Kromě letecké záchranné služby firma nabízí také další letecké práce.