Z ruských vrtulníků útočí na Islámský stát iráčtí piloti vycvičení v Česku

Z ruských vrtulníků útočí na IS iráčtí piloti vycvičení v Česku (zdroj: ČT24)

Proti pozicím samozvaného Islámského státu v současné mohutné operaci ve druhém největším iráckém městě Mosulu útočí také iráčtí piloti vycvičení v Česku. Štáb České televize o tom natáčel na základně jménem Al Tají nedaleko hlavního města Bagdádu.

Irácká armáda má zhruba stovku ruských dopravních vrtulníků Mi-17. Kromě přepravy jednotek na frontu můžou nést i neřízené rakety. Velmi účinné jsou také jejich těžké kulomety. Tyto vrtulníky jsou na frontě u Mosulu denně a například sedmadvacetiletý pilot Hajdar Hášimí má téměř půlroční zkušenost s ostrým bojem.

Česko nabízí Iráku výcvik dalších pilotů

Spolu s ním se v Česku naučilo pilotovat ruské helikoptéry dalších třicet iráckých důstojníků.  V Pardubicích strávili přes jeden rok.

„Piloti vycvičení v Česku se mohli okamžitě po návratu zapojit do operací proti takzvanému Islámskému státu. Jsou velmi úspěšní,“ sdělil velitel vrtulníkového letectva irácké armády Hamed Málikí. „Úspěch, kterého zatím irácká armáda dosáhla v Mosulu, by nemohl být bez nasazení vrtulníků. Během ofenzivy proti islamistům už měly přes tisíc dvě stě bojových vzletů.“

Vojenská spolupráce Armády České republiky s Irákem se má ještě rozšířit. „Nabízíme naše schopnosti v oblasti generálních oprav a modernizaci vrtulníků řady Mi,“ uvedl ředitel leteckých opraven LOM Praha Roman Planička. O dalším výcviku iráckých pilotů v Česku se teď intenzivně vyjednává. Nová skupina by se v Pardubicích mohla cvičit už během roku 2017.