Nečas: Lihoviny mají být překolkovány, prohibice je nezbytná

Praha – Premiér Petr Nečas (ODS) označil vyhlášení částečné prohibice ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) za nutný a nezbytný krok, který byl učiněn v zájmu ochrany zdraví a života občanů ČR. Reagoval tak na slova prezidenta Václava Klause, který hovořil o prohibici jako o nerozumném a siláckém řešení problémů se šířením závadného alkoholu. Za prioritu dalšího vývoje považuje premiér obnovení řádného trhu s lihem. Chce posílit informační povinnost výrobců a prodejců a opatřit lihoviny novými kolky. Ty by měla státní tiskárna cenin připravit do konce příštího týdne.

Nový alkohol by měl dostat laboratorně ověřený „rodný list“, z kterého se spotřebitel dozví přesné složení. Vyhláška o nových kolcích na alkohol bude podle Nečasových slov hotova ve čtvrtek.

Pro seriózní výrobce lihovin nejde o nic nového, protože spotřebitelskou šarži s konkrétní šarží lihu mají vždy ztotožněnou, podstupují rozbor v akreditovaných laboratořích. „Novým aspektem je pouze sledovatelnost až ke konečnému spotřebiteli. Lihovina bez tohoto 'rodného listu' by byla označena za lihovinu neznámého původu a musela by být stažena z trhu,“ uvedl premiér.

Klaus má prohibici za silácké řešení, stát prý selhal. Nečas i Kalousek to odmítli

Prezident Václav Klaus označil prohibici za nerozumné silácké řešení problémů se šířením závadného alkoholu. Z plošného zákazu prodeje tvrdého alkoholu podle něj bude těžké vykročit. Soudí, že stát selhal v kontrole trhu s lihovinami. Sérii otrav, při které zemřelo přes 20 lidí, považuje za velkou tragédii. „Taková silácká, jednoduchá řešení, jakým bylo zavedení de facto prohibice panem ministrem zdravotnictví, se mi zdají velmi nerozumná. Myslím, že bude velmi obtížné, jak z nich vykročit,“ uvedl Klaus. V každém případě se podle něj jedná „o zásadní selhání státu v jeho kontrole světa podezřelých lihovin“.

Klausovi dal za pravdu i předseda zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS). „Stát skutečně selhal, selhaly složky, které měly zajišťovat kontrolu černého trhu, chyběla systémová opatření – jestliže se kolky mohou pohybovat v krabicích po mafiánských skupinách, není to v pořádku.“

Václav Klaus
Zdroj: Richard Gardner/Isifa/Rex Features

Premiér si ale za opatřením stojí. „Chci zdůraznit, že uvalení prohibice na prodej a nabízení lihovin byl nutný a nezbytný krok v zájmu ochrany zdraví a života občanů České republiky. Byl udělán po zralé úvaze… Za zdraví a život jednoho jediného člověka to nestojí, proto byl tento krok nutný, správný a já si za ním stojím,“ prohlásil Nečas. Sám položil řečnickou otázku, proč je opatření vyhlášené v pátek označeno za silácké až po šesti dnech.

Petr Nečas o prohibici:

„My také máme zájem na co nejrychlejším obnovení řádného trhu s lihovinami, protože by neměli být trestáni poctiví a slušní výrobci, distributoři a prodejci. Na druhé straně ten krok byl nezbytný. Pokud bychom ho neprovedli a v důsledku toho by onemocněl nebo zemřel jediný člověk, musím říci, že já bych si to na svědomí nevzal. Nazývat to siláckým gestem, prosím, máme možnost vyjadřovat se svobodně… Pak jsou tu ale konkrétní ústavní činitelé, kteří nesou odpovědnost a nemohou si dovolit pouze akademické úvahy.“

Obdobně se vyjádřil i ministr zdravotnictví Heger, který v pátek částečnou prohibici vyhlásil. „Jsou situace, které silácká gesta vyžadují, a to nejen jako gesta, ale jasnou demonstraci toho, že se něco koná pro naše občany,“ konstatoval v rozhovoru pro ČT24. „Dvacet případů bychom mohli bagatelizovat, když si vezmete, kolik umírá alkoholiků z otravy etylkalkoholem, ale je to něco, co tady dosud nebylo, co vyžaduje mimořádnou aktivitu.“

Leoš Heger o prohibici:

„Já jsem velmi rád, že pan premiér přijal náš návrh, jak celé řešení urychlit. Když jsme vyhlásili plošný zákaz, tak jsme úplně šťastní nebyli, protože bylo jasné, že minimálně 80 procent alkoholu je bezpečného, a co bylo zjevné, že většina alkoholu z otrav byly falzifikáty nebo pravé výrobky od výrobců, které se falšovaly.“

Kolky projdou modernizací

Dlouhodobě vláda počítá s modernizací kolků tak, aby byl považován za ceninu s ochrannými prvky. Takové kolky by byly dražší, než jsou ty v současnosti vydávané. Vláda chce také zřídit elektronickou evidenci lihovin. Každá láhev by tak mohla být označena identifikačním kódem. Uvažuje se také o zavedení koncesí k výrobě alkoholu.

Stát také analyzuje práci celníků a inspekce v této věci, aby se lidé dozvěděli, zda úřady selhaly, uvedl Nečas. Politici podle něj zvažují i sjednocení dosud rozdrobených inspekčních agend.

S kompenzací výpadku daní vláda nepočítá

Vláda rovněž nepočítá s tím, že by si stát nějak kompenzoval výpadek daní kvůli zákazu prodeje alkoholu. Měsíc prohibice může stát 0,75 mld. „Jde o přirozený důsledek tohoto kroku, snížený výběr spotřební daně může nastat i za jiných okolností,“ řekl premiér a dodal v příkladu, že kdyby epidemie nakažlivé nemoci omezila turistický ruch, také by poklesla konzumace alkoholických nápojů, a tudíž příjem spotřební daně, a i to by musel stát přijmout bez kompenzací.

Podle Nečase se také policie postupně dostává do vyšších pater černého řetězce. „Policie se postupně dostává do nejvyšších pater organizované mafiánské struktury,“ prohlásil předseda vlády. Policejního prezidenta informoval, že vyšetřování distribučního řetězce s pančovaným alkoholem musí mít maximální prioritu bez ohledu na finanční náklady.