Potravinová sbírka byla rekordní. Lidé darovali přes 300 tun jídla

Čtvrtá Národní potravinová sbírka byla opět úspěšná. Češi v sobotu darovali potřebným více než 300 tun potravin a drogistického zboží, a překonali tak dokonce cíl organizátorů. V loňském roce věnovali při stejné akci 236 tun jídla. Lidé darovali především trvanlivé potraviny, nejčastěji těstoviny, mouku a konzervy.

Finální čísla sice organizátoři ještě upřesní, už tak je ale jasné, že sbírka byla úspěšnější než loni. Čtvrtého ročníku se letos zúčastnilo více než 650 prodejen po celém Česku, což je přibližně šestkrát víc než v prvním ročníku a o více než třetinu víc než loni.

Letos se do sbírky nově zapojily i některé drogerie. Vedle potravin se tak vybralo i téměř pět tun drogistického zboží v celkové hodnotě 640 000 korun.

„Za rekordními výsledky stojí především větší informovanost veřejnosti, která pozoruje, že se na jedné straně jídlem skutečně plýtvá, a na druhé straně si ho nemohou koupit v dostatečné míře určité skupiny lidí. Upozornit na tuto problematiku je i smyslem naší sbírky,“ uvedla Pavlína Kalousová z pořádající organizace Byznys pro společnost. 

Kolik se v potravinových sbírkách vybralo
Zdroj: ČT24

Organizátoři už dříve uvedli, že darované výrobky poputují buď do potravinových bank, nebo budou předány přímo neziskovým organizacím, které se starají o seniory, matky s dětmi, dětské domovy nebo třeba bezdomovce.

První potravinová banka na světě byla založena v roce 1967 ve Phoenixu v Arizoně, v Evropě vznikla v roce 1984 v Paříži. V roce 1986 byla založena Evropská federace potravinových bank a v roce 1994 Česká federace potravinových bank. Do tuzemské potravinové sbírky se dlouhodobě zapojuje většina obchodních řetězců.