Soud sice přiřkl majetek obstavený pro klienty H-Systemu Fabingerovi, zvrátit to ale může ještě dovolání

Události ČT: Klienti H-Systemu stále čekají na peníze. Žalobci v jednom případě zvažují ještě dovolání (zdroj: ČT24)

Klienti zkrachovalého H-Systemu nedostali i šestnáct let po vyhlášení konkurzu zpět ani deset procent z vložených peněz. Zhruba tisícovka lidí investovala v devadesátých letech do projektu levného bydlení dohromady zhruba jednu miliardu korun, firma přitom dokončila jen třicítku domů. Pražští žalobci teď zvažují dovolání v případu, kdy byl majetek dříve zablokovaný pro klienty H-Systemu uvolněn jiným vlastníkům.

Původně Smetkův rekreační areál v Rabyni u Slapské přehrady představuje jednu z posledních nadějí na odškodnění klientů H-Systemu.

Podle policie ale změnily Smetkovy obstavené nemovitosti, které měly připadnout poškozeným klientům vytunelované firmy, nezákonně majitele. „Majetek, který mu byl zajištěn, změnil majitele za okolností, které jsou více než podezřelé,“ podotýká státní zástupce Boris Havel.

Obžaloba směřovala na podnikatele Luďka Fabingera, soud s ní však nakonec nesouhlasil a podnikatel s nemovitostmi bude moci nakládat. U soudu Fabinger nevypovídal, ale komplot se Smetkou odmítl.

Luděk Fabinger
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Žalobci teď zkoušejí poslední možnost jak odblokování nemovitostí zvrátit. „Zvažujeme návrh na podání dovolání, které jsme dostali od kolegů z vrchního státního zastupitelství v Praze. Nejpozději do konce listopadu nejvyšší státní zástupce rozhodne,“ uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Rekreační areál v Rabyni, který byl určený pro odškodnění podvedených klientů, byl podle původních posudků odhadnutý zhruba na šedesát milionů korun, postupem času ale objekty chátrají a jsou až na výjimky uzavřené.

Jde o první případ, kdy se někomu podařilo zmocnit majetku, který byl obstavený policií. Podle jednoho z poškozených klientů Zdeňka Číhala je to „v podstatě návod na legalizaci zpronevěřených peněz“.

„Kdyby majetek připadl nám, tak se v dražbě prodá a peníze budou uvolněny pro klienty,“ zmiňuje další poškozená Eva Kodešová.

Kvůli H-Systemu šel do vězení Smetka, další stíhání zastavila amnestie

Sám Smetka, který si nedávno odpykal dvanáctileté vězení, v kauze H-System připouští jen nepovedený podnikatelský záměr. „Nikdy jsem nepřipravoval podvod, nikdy jsem nikoho nechtěl podvést a nikdy jsem se nepřiznal,“ tvrdí Smetka.

V kauze H-Systemu přišlo nejméně 1095 zájemců o byt či dům o více než 980 milionů korun. Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim roku 1997 ale firma zkrachovala, přičemž stihla dokončit jen 34 rodinných domů.

Smetka je jediný, kdo kvůli krachu H-Systemu skončil ve vězení. Byl odsouzen za podvod, poškozování věřitele a porušování povinností při správě cizího majetku. Stíhání další trojice obžalovaných zastavila prezidentská amnestie Václava Klause.