Lidinský staronovým předsedou Úsvitu – Národní koalice

Hnutí Úsvit – Národní koalice povede i nadále Miroslav Lidinský. Do čela ho znovu zvolili delegáti víkendového volebního sněmu. Úsvit, který je ve sněmovně v opozici, uspořádal sněm v reakci na svůj neúspěch v podzimních volbách. Při nich nezískal ani post krajského zastupitele, ani senátora.

„Mým životním vzorem je Sir Winston Churchill, státník, který varoval Evropu před Hitlerovou expanzí, ale lidé ho ignorovali. Až když mu historie dala za pravdu, stanul v čele vlády a zachránil nejen Velkou Británii, ale celou Evropu. Stejně jako on vám můžu slíbit jen krev, dřinu, pot a slzy,“ řekl ve svém nominačním proslovu Miroslav Lidinský.

Prvním místopředsedou se stal dosavadní sekretář strany Jan Zilvar, dalšími místopředsedkyněmi pak poslankyně Jana Hnyková a Olga Havlová. Úsvit o tom informoval v tiskové zprávě.

Účastníci sněmu rovněž rozhodli o tom, že strana bude ve svém programu prosazovat přímou demokracii, odpovědnost politiků, zprůhlednění financování neziskových organizací a vymahatelnost práva a spravedlnosti.