Rodiče neumí vymáhat alimenty od neplatičů. Pomůže jim nejen manuál

Události: Program Vaše výživné pomůže vymoci alimenty (zdroj: ČT24)

Celorepublikový dluh na výživném aktuálně činí 13 miliard korun. Vyplývá to z údajů Exekutorské komory. Číslo neklesá i proto, že rodiče své peníze neumějí vymáhat. Neinformovaní bývají ale také úředníci, na které se lidé obracejí. Ukázal to průzkum Asociace neúplných rodin, která spustila program Vaše výživné. Rodičům pomáhá zdarma.

Vladimíra se rozvedla, a dceru Sonju tak vychovává sama. Tvrdí, že její bývalý manžel jí alimenty neplatil a neplatí ani dnes. „Dluh tudíž narůstá. Letos v září se přihlásil do insolvence, kam jsem si i já přihlásila pohledávku na dluh 140 tisíc korun,“ uvedla Vladimíra Kulichová.

Polovina rodičů si ve stejné situaci neumí poradit. Nejčastěji nemají peníze na právníky nebo je představa vymáhání stresuje. „Pátráte na internetu, hledáte informace, v podstatě se chytáte toho, co vám řeknou přátelé,“ popsala Gabriela Michalová, která od bývalého přítele vymáhá výživné už 13 let. Uvědomuje si, že za tu dobu udělala spoustu chyb.

Proč rodiče nevymáhají výživné
Zdroj: ČT24

Rodičům může pomoci manuál, který vyhotovila Asociace neúplných rodin. „Když se dotyčný podívá do rozhodovacího stromu, tak na první pohled vidí, jak by ideálně měl celou věc řešit,“ vysvětlil předseda asociace Petr Sýkora.

Nejúčinnější je exekuce

Manuál by se měl rozšířit i na úřady práce, policii nebo správu sociálního zabezpečení. Rodičům asociace nabízí zdarma i právníky nebo psychology. „Nejčastějším tématem, které se objevuje, je špatný pocit matek, že by měly udat manžela za to, že neplatí,“ vylíčila psycholožka Hana Taněvová.

Nejúčinnější cesta, jak se k penězům dostat, je totiž vymáhání exekutorem. „Z právního hlediska je vymáhání alimentů přednostní pohledávka,“ ubezpečil Vladimír Plášil z Exekutorské komory.

Alimenty chce ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) zajistit zálohovým výživným. Namísto rodiče, který neplatí, by peníze poskytoval stát a následně je sám vymáhal. Návrh však zatím neprošel.