Kdo pomohl při atentátu na Heydricha? Operaci přiblíží kniha s novými fotkami

Likvidace Reinharda Heydricha za druhé světové války stále budí pozornost. Událost už letos připomněl americký snímek Anthropoid, v listopadu ale vyjde i nová kniha od Jaroslava Čvančary. Pod názvem Anthropoid - příběh československých vlastenců se v ní nachází i dvanáct set unikátních fotografií.

Atentát na muže číslo tři v nacistické hierarchii byl nejvýznamnější odbojovou akcí v okupované Evropě. Stal se námětem pro filmaře, ale téma se objevilo už v řadě knih. Nejnovější připravil Jaroslav Čvančara, který shromáždil i hodně obrazového materiálu. V knize jsou většinou nepublikované fotografie.

Tematicky se dílo zaměřuje hlavně na spolupracovníky parašutistů. Čvančara říká, že chtěl ukázat osudy lidí ze všech možných vrstev obyvatelstva. „Co je vlastně motivovalo k tomu, že nakonec udělali to, co udělali,“ dodal.

Na jedné z fotografií je i snímek novin, které vyšly den po atentátu a na nichž je napsaný vzkaz. „Je to písmo Jana Kubiše, který píše vzkaz: Kdyby přišel Dulíšek, tak mu řekněte, že jsem na Flóře, zdraví Dulich. Dulich byl Kubiš, Dulíšek byl Gabčík,“ vysvětluje Čvančara.

Na jiné fotografii v knize jsou zase oběti nacistické zloby. Sonnevendovi byli totiž za pomoc parašutistům zavražděni v Mauthausenu. Vnuk a syn popravených odbojářů Jaroslav Ort je viděl naposledy v roce 1942.

Na fotografii je i velitel komanda krematorium Martin Roth. „Nenávist jsem k nim nikdy necítil,“ podotýká Ort. „Samozřejmě si to musíme pamatovat a připomínat, co všechno dělali, ale nenávist ne,“ řekl.

Události ČT: Kniha Anthropoid - příběh československých vlastenců představí 1200 unikátních fotografií (zdroj: ČT24)

V knize jsou i portréty dalších nacistů, nemůžou v ní chybět ani obličeje příslušníků gestapa, kteří měli za okupace hlavní sídlo v Petschkově paláci v Praze.

Ukazuje taky tváře problematických postav, například Ladislava Vaňka, kterého mnozí lidé po válce považovali za hrdinu. „On sám o sobě řekl, že se rozhodl vyprosit si pro sebe na výslechu zvláštní milost,“ uvedl Čvančara. Domnívá se, že kvůli němu zemřely desítky lidí.

Kniha s názvem Anthropoid - příběh československých vlastenců vyjde v polovině listopadu, tedy zhruba měsíc před 75. výročím seskoku parašutistů Jana Kubiše a Josefa Gabčíka, kteří uskutečnili atentát na zastupujícího říšského protektora.

Vydáno pod