Málo jídla i spánku a hodně únavy. Absolventi kurzu Komando převzali odznaky

Devět absolventů armádního kurzu Komando dostalo certifikáty, odznaky a nášivky absolventů. Slavnostní předání se konalo v prostorách krypty Národního památníku hrdinů heydrichiády v pražské Resslově ulici, kde před 74 lety zahynulo sedm československých parašutistů. Jeden z nejnáročnějších armádních testů je zaměřený na velitele malých jednotek a jejich schopnost plánovat a velet v náročných podmínkách. Kurz navazuje na britské jednotky Commandos, které byly cvičeny na náročné výsadkové akce.

Slavnostní vyvrcholení kurzu se konalo v prostorách krypty Národního památníku hrdinů heydrichiády v pražské Resslově ulici, kde před 74 lety zahynulo sedm československých parašutistů. Absolventi nejprve uctili památku zemřelých parašutistů minutou ticha.

Pak od představitelů armády převzali certifikáty, odznaky kurzu a nášivky a vyslechli si českou a slovenskou hymnu. Nejlepšímu vojákovi z celého kurzu Petru Slušnému pak velitelé předali legendární FS dýku, jeden ze symbolů původních britských jednotek Commandos.

FS dýka - symbol jednotek Commandos
Zdroj: ČT24

Aby se vojáci dostali do samotného kurzu, museli projít čtrnáctidenním výběrovým řízením, které už bylo fyzicky i psychicky náročné. Do výběrového řízení jich nastoupilo 83. Během něj byli adepti prověřeni ze znalostí využívané techniky a zbraní, i zda jejich fyzická kondice odpovídá nárokům kurzu. Nakonec jich do kurzu nastoupilo 17.

Únava a deprivace – smysl kurzu

„Spánkový deficit, do toho fyzická námaha a málo jídla splní svůj účel,“ pousmál se nejúspěšnější z účastníků kurzu Petr Slušný. Deprivace je cílem organizátorů, při tom všem jsou účastníci nuceni neustále přemýšlet a zároveň smysluplně vést své podřízené.

Čeští vojáci při výcviku
Zdroj: ČT24/Jan Langer

„Od výuky a nacvičování taktických přesunů přes bojové drily a reakce na protivníka kurz vyvrcholí tím, že jsou vojáci schopni samostatně naplánovat a provést léčku nebo přepad protivníka,“ shrnul velitel kurzu Robert Zahuranec.

Dva a půl dne bezesných příprav a za deset minut je dobojováno

Právě Slušný naplánoval a uskutečnil léčku, jejíž scénář připravovali vojáci dva a půl dne. Během toho naspal 40 minut. Slušný plánoval zastavení vozidla pomocí stromů. „Na můj povel se odpálily stromy, zatarasila se cesta zepředu i zezadu a úderný tým překonal vozidlo,“ popsal manévr, který pod jeho velením nezabral ani deset minut.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Kurz Komando se koná dvakrát ročně, letos na jaře se ale neuskutečnil kvůli malému počtu vojáků. Tradicí navazuje na britské jednotky Commandos, které byly cvičeny na náročné výsadkové akce. Několika posledních kurzů se účastnili i vojáci ze Slovenska.