Rittig nemá nárok na omluvu za spojení se solárním byznysem

Lobbista Ivo Rittig nemá nárok na omluvu ani finanční zadostiučinění za tvrzení, že stojí v pozadí obchodů se solárními elektrárnami. Pravomocně o tom rozhodl odvolací pražský vrchní soud. Podnikatelova žaloba na ochranu osobnosti směřovala proti výroku, který veřejně pronesl ředitel české pobočky Transparency International (TIC) David Ondráčka.

Ondráčka v Otázkách Václava Moravce uvedl, že Rittig „figuruje ve fotovoltaické kauze Amun.Re a je v pozadí obchodů“. Podnikatel ale tvrdí, že s případem Amun.Re nemá nic společného. Výrok byl podle něj nepravdivý a vyvolal dojem, že je do kauzy s kriminálním podtextem zapleten. Podal proto žalobu a vedle omluvy požadoval i 100 tisíc korun.

„Diskusní pořad nespustil medializaci a kriminalizaci žalobce (Rittiga). Bylo mnoho daleko ostřejších článků, ať už se to týkalo různých jiných obchodů nebo otázek financování ODS v dané době, kdy byl žalobce označován jako kmotr,“ konstatovala předsedkyně odvolacího senátu Milena Opatrná.

Podle soudkyně se navíc TIC podařilo analýzou obchodních společností kolem Amun.Re prokázat, že Rittig měl k fotovoltaice vztah. O jeho možném podílu na transakci, při níž ČEZ odkoupila za pět miliard korun solární elektrárny u Ralska a Mimoně od neprůhledné Amun.Re, v minulosti spekulovala i média. Podle kritiků byl obchod pro ČEZ nevýhodný. 

Rittig prohrál i spor s týdeníkem Euro

TI zastupoval senátor a advokát Václav Láska (SZ). Argumentoval také tím, že ten, kdo se domáhá ochrany osobnosti a cti, by měl v životě prokázat, že sám tyto hodnoty ctí a respektuje i u jiných. „Žalobce se ve svých mediálních vyjádřeních chová tak, že prokazuje, že čest jiných nectí – hovoří o nich vulgárně, uráží je, obviňuje je z trestných činů – například z pedofilie – a vyhrožuje. Takovéto jednání je pokrytecké a soud by to měl vzít v úvahu,“ uvedl.

Rittigův právník Vladislav Jirka kontroval tím, že právo na ochranu osobnosti má každý člověk. Rittig kvůli tvrzení, že firmy s ním spojené vydělaly stovky milionů na solárním byznysu, zažaloval také týdeník Euro. Tento spor rovněž pravomocně prohrál. Týdeník podle soudů použil přípustnou novinářskou zkratku.