Tendr na letecké záchranky se protahuje. Hrozí, že vrtulníky příští rok nevzletí

Události: Potíže tendru na leteckou záchranku (zdroj: ČT24)

Vláda rozhodla o přestěhování jihočeského stanoviště letecké záchranky z Českých Budějovic do Bechyně. Od prvního ledna na ni budou místo soukromé firmy létat vrtulníky armády. Zároveň stát podepsal první dvě smlouvy se soukromou firmou DSA na provozování stanovišť v Hradci Králové a Liberci. Na dalších čtyřech základnách je situace nejistá. Odborné lékařské společnosti v otevřeném dopise varovaly, že kvůli průtahům v tendru může být dostupnost letecké záchranné služby ohrožena.

Od ledna budou armádní vrtulníky nově vzlétat k nehodám z heliportu v Bechyni. Na stanoviště v Českých Budějovicích, ze kterého nyní startují helikoptéry soukromé firmy, jsou totiž armádní stroje příliš velké a těžké. „My jsme tento úkol dostali od vlády. Splníme ho. Provoz letecké záchranné služby v jižních Čechách zajistíme,“ ubezpečil mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Jména provozovatelů na dalších šesti nestátních základnách letecké záchranné služby zatím jistá nejsou. Ministerská komise sice před měsícem předběžně rozhodla, že se o jejich provozování podělí celkem tři soukromé firmy, výsledek ale zatím z větší části není platný. Společnost DSA, jediný domácí účastník tendru, se proti rozhodnutí odvolala. Výjimkou jsou pouze dvě stanoviště,  kde firma zvítězila.

Výsledky původního tendru
Zdroj: ČT24

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček již v minulosti výtky DSA odmítnul. „Nemám informace, že by soutěž provázely jakékoli nestandardní kroky,“ uvedl. Firma DSA je však pevně rozhodnutá tendr tento týden napadnout i u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Tvrdí například, že jeden z vítězů soutěže nenabídl dostatečně kvalitní vrtulníky.

„Komise prokázala hrubou neznalost civilních leteckých předpisů, nerespektovala vlastní zadávací podmínky, takže to je důvod, proč připravujeme podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ vyjádřil se k situaci místopředseda představenstva DSA Daniel Tuček.

Naší snahou je, aby byla vytvořena nová komise, která posoudí nabídky ve výběrovém řízení podle zadávacích podmínek.
Daniel Tuček
místopředseda představenstva DSA

Experti: Předání trvá půl roku

Průtahy v tendru v otevřeném dopise zkritizovaly tři odborné lékařské společnosti. „Reálně hrozí dočasné pozastavení provozu LZS na některých stanovištích od 1. 1. 2017,“ stojí v prohlášení.

Podle odborníků trvá hladký přechod z jednoho provozovatele na jiného zhruba půl roku. Noví záchranáři totiž musí poznat specifika terénu, kde budou zasahovat, nebo secvičit kooperaci na palubách vrtulníků.

„Je potřeba počítat s tím, že nebudeme moct provádět svou práci v plném rozsahu, budeme ji muset zúžit o některé činnosti právě z důvodu bezpečnosti,“ obává se šéf Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Jiří Mašek.

„Pokud provoz nebude dál garantován v adekvátní kvalitě a úrovni bezpečnosti, hrozí, že někteří naši zaměstnanci nebo zaměstnanci jiných záchranných služeb odmítnou nastoupit od 1. ledna do práce,“ doplnil jej předseda České resuscitační rady Anatolij Truhlář.

Jednou z variant řešení je podle informací České televize krátkodobé prodloužení smluv se současnými provozovateli. Ministerstvo zdravotnictví ale tuto informaci odmítlo oficiálně komentovat. Mluvčí resortu Ladislav Šticha jen oznámil, že případné komplikace dokáže ministerstvo vyřešit.

Vydáno pod