Vláda dodatečně schválila Zemanovu cestu na Rhodos, stála 300 tisíc korun

Vláda schválila zprávu o cestě prezidenta Miloše Zemana na konferenci na řeckém ostrově Rhodos. Na Twitteru o tom informoval mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Hrad vyčíslil náklady cesty na 300 tisíc korun. Před týdnem se na schválení nenašel dostatek hlasů, v pondělí však přes nesouhlas některých ministrů návrh prošel.

Konferenci Dialog civilizací pořádá každoročně ruský podnikatel a spolupracovník prezidenta Vladimira Putina Vladimir Jakunin, který byl po ruské anexi Krymu zařazen na sankční seznam USA.

Ke zprávě o Zemanově cestě se původně na jednání vlády neměla vést ani rozprava, o přeložení informativního materiálu ale požádal ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). 

„Myslím si, že to je věc, která vybočuje ze zahraniční politiky Česka a nakonec i ze společného postoje EU. Neměli bychom tyto postoje vůči agresivní ruské politice na Ukrajině, Krymu a Donbase zpochybňovat,“ řekl Dienstbier o účasti Zemana na konferenci.

Hlasování bylo spíše symbolické. Bylo jasné, že peníze už byly vynaloženy, a šlo jenom o to, z jaké rozpočtové kapitoly se vydají. Pro mě to přesto bylo důležité, protože si nemyslím, že je vhodné, aby prezident republiky se účastnil konference, kterou pořádají lidé zapsaní na sankčním seznamu kvůli ruské agresi vůči Ukrajině na Krymu.
Jiří Dienstbier
Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) minulý týden řekl, že se diskutovalo o tom, zda cesta byla v souladu se zahraniční politikou České republiky. Debata se podle něj odkládala nejen proto, že nebylo dost hlasů pro schválení, ale také kvůli tomu, že na jednání chyběla řada ministrů.

Bělobrádek po pondělním jednání vlády uvedl, že hlasoval pro schválení zprávy. „Já jsem hlasoval pro schválení, tak jako tak cestu zaplatí státní rozpočet,“ uvedl. Výdaje by se podle něj stejně zaplatily z jiné rozpočtové kapitoly.

Proti schválení cesty byl Herman i Pelikán

O vhodnosti cesty se mělo diskutovat už předem na úrovni premiéra či ministra zahraničí, dodal Bělobrádek. Někteří ministři podle něj navrhovali, aby vláda cestu symbolicky odmítla jako kontroverzní proplatit.

Podle Aktuálně.cz se proti schválení postavili ministři ze všech tří koaličních stran. Server jmenuje ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). 

Hrad rozhodnutí ocenil. „Pokud vláda zprávu schválila, zvítězil zdravý rozum nad ideologickými floskulemi,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Český prezident se konference zúčastnil už poněkolikáté. Předloni za to sklidil kritiku opozice. Ve svém projevu hovořil hlavně na téma takzvaného Islámského státu, který přirovnal k rakovině.

Kvůli konferenci se Zeman nezúčastnil v Izraeli pohřbu bývalého prezidenta a premiéra Šimona Perese, na nějž se sjelo mnoho světových státníků. Na pohřeb odjeli premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD). Zeman zaslal izraelskému prezidentovi Reuvenu Rivlinovi kondolenční telegram.