Kdo uspěl ve volbách, nemůže zůstat v čele státního úřadu, vzkázalo vnitro Drábové

Lidé, kteří zasedají ve vedení státních úřadů, nemohou být zastupiteli, oznámilo po krajských volbách ministerstvo vnitra. Je to překážka pro další působení Dany Drábové v čele Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), resp. v zastupitelstvu Středočeského kraje. Drábová přitom dosud počítala s tím, že na SÚJB zůstane, neusilovala proto o hejtmanský post. Výklad ministerstva však odmítá. O tom, že by měla v některé funkci skončit, by tak musel rozhodnout soud. Podobný problém jako ona má v krajích i několik dalších úspěšných kandidátů.

Podle vyjádření ministerstva vnitra pro agenturu ČTK mohou být zastupiteli pouze řadoví úředníci a takoví nemohou vykonávat funkci uvolněného zastupitele. V zastupitelstvu však vůbec nemohou být lidé, kteří na úřadech působí ve vedoucích funkcích. Platí to pro vedoucí úřadů, ale i pro náměstky ministrů.

Funkce neuvolněného člena zastupitelstva kraje, vznikla-li před vznikem služebního poměru představeného, není překážkou vzniku tohoto služebního poměru, je však neslučitelná s výkonem státní služby na služebním místě představeného.
Ze stanoviska ministerstva vnitra

Drábová se nebude rozhodovat, ledaže by ji přinutil soud

Podle předsedkyně SÚJB Dany Drábové, která by měla usednout ve středočeském krajském zastupitelstvu, však jde pouze o možný výklad služebního zákona, s nímž nesouhlasí. Prozatím si proto chce ponechat obě funkce, „dokud jí to bude umožněno“.

Podle mluvčího hnutí STAN, za něž Drábová kandidovala v krajských volbách, by předsedkyni SÚJB k případnému rozhodnutí mezi oběma funkcemi musel přinutit soud. Hnutí ani sama Dana Drábová se na něj však neobrátí. „To bude muset udělat někdo, komu to bude vadit, my rozhodně ne,“ uvedl mluvčí Karel Kreml.

STAN ve svém výkladu odkazuje na služební zákon, který podle Kremla „vykonávání mandátu umožňuje“. Ministerstvo svůj výklad založilo na služebním a volebním zákonu. Připustilo přitom, že oba předpisy se v pohledu na působení vedoucích úředníků neshodují. Rozpor by mohl vyjasnit soud, ale na ten se zatím nikdo neobrátil.

Nejen předsedkyně SÚJB

Kromě Dany Drábové šlo do voleb také několik ministerských náměstků, někteří z nich kandidovali přímo na hejtmany. I náměstků se přitom podle vnitra omezení týká.

V zastupitelstvech by měli usednout náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje z ministerstva pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO v Královéhradeckém kraji), náměstkyně pro řízení sekce veřejné správy ministerstva vnitra Jana Vildumetzová (ANO v Karlovarském kraji), náměstek pro řízení sekce vysokého školství, vědy a výzkumu ministerstva školství Robert Plaga (ANO v Jihomoravském kraji), náměstkyně pro mezinárodní vztahy ministerstva financí Lenka Jurošková (ČSSD v Pardubickém kraji) či náměstek ministryně práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD v Kraji Vysočina).

Pokud se úředníci ministerskému výkladu zákonů podvolí, nejspíše si budou muset vybrat mezi představenou funkcí na úřadu a působením v zastupitelstvu. Například Klára Dostálová, kterou političtí rivalové již vyšachovali z boje o hejtmanské křeslo, by si vybrala další působení na ministerstvu. Podobně jako Drábová však věří, že si nakonec nebude muset vybírat. „Je několik právních názorů, neboť jsou v nesouladu volební zákon do krajů a služební zákon. Nejsem jediná, koho se to napříč politickými stranami týká. Určitě to budeme řešit na národní úrovni,“ uvedla Klára Dostálová.

Na ministerstvu by v případě, že by si musel vybírat, zůstal i Petr Krčál. Naopak Jana Vildumetzová věří, že získá hejtmanské křeslo, a v takovém případě v dosavadní funkci skončí tak jako tak.