Protiimigrační politika do Senátu nepomohla. V krajích ale přinesla Okamurovi 30 mandátů

Antiislamista Martin Konvička z Alternativy pro Českou republiku skončil ve volebním obvodu Tábor na předposledním místě. Stejně dopadl i předseda APČR Petr Hampl na Berounsku. Zatímco volební program zaměřený na protiimigrační politiku v senátních volbách propadl, ve volbách do krajských zastupitelstev přinesl hnutí Tomia Okamury celkem 30 mandátů.

Krajní a protiimigrační strany v senátních volbách nebodovaly. Antiislamista Martin Konvička z Alternativy pro Českou republiku skončil s osmi procenty ve volebním obvodu Tábor na předposledním místě. Svůj hlas mu dalo 3740 voličů. Na stejném místě je i předseda APČR Petr Hampl, který na Berounsku oslovil jen sedm procent voličů.

V Praze 6 zase neuspěl Daniel Solis z Republikánské Strany Československa Miroslava Sládka. Přesvědčil 321 voličů, což je jen málo přes jedno procento hlasů. Podobně dopadli i kandidáti Úsvitu nebo Dělnické strany.

Naopak Koalice Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů v krajských volbách uspěla. V rámci všech krajů získala 4,67 procent hlasů a 30 mandátů. Přitom se její volební program v řadě bodů shoduje s programem APČR – obě hnutí například nesouhlasí s přijímáním imigrantů a vystupují proti Evropské unii.

Kraj s migranty nic nezmůže, tvrdí sociolog

„Antiimigrační politika byla v krajských volbách silným tématem. Poměrně paradoxně, protože krajské zastupitelstvo jako takové s migranty nic neudělá,“ řekl v mimořádném vysílání ČT24 sociolog Petr Soukup.

„Hrálo se hlavně o to, jestli si ve spektru šesti subjektů, které se profilují takřka výhradně na imigraci, dokáže někdo hlasy přivlastnit. Ve výsledcích vidíme, že Koalice SPD a SPO má v řadě krajů pět až šest procent, ty zbylé strany mají všechny dohromady jen kolem dvou,“ doplnil sociolog a analytik Daniel Petr.

Sám Tomio Okamura považuje volební výsledek uskupení za obrovský úspěch. V reakci na výsledky krajských voleb řekl, že Koalice má jasné podmínky pro případný vstup do krajských koalic, například odmítnutí přijímání migrantů a stavby mešit.

„Musíme si uvědomit, že naše hnutí existuje pouhých 14 měsíců, proto je to de facto historický rekord vůbec v České republice. Svědčí to o tom, že občané dali jasně najevo, že naše hnutí s programem přímé demokracie a vlasteneckým srdcem má jasné místo na české politické scéně,“ řekl.

Sociolog: Antiimigrační politika byla v krajských volbách silným tématem (zdroj: ČT24)