ČRo: Policie obvinila dva manažery ČEZu kvůli elektrárně Čekanice

Policie obvinila dva manažery ČEZu a revizního technika kvůli licenci solární elektrárně Čekanice u Tábora. Podvodem měli stát připravit o 270 milionů korun. V roce 2009 elektrárnu přihlásili jako dokončenou, i když ještě nebyla dostavěná. Informaci přinesl Český rozhlas (ČRo).

Podle ČRo obvinili detektivové dva tehdejší jednatele ČEZ Obnovitelné zdroje Oldřicha Kožušníka a Libora Kičmera. Oba podle policie věděli, že elektrárna není hotová, a přesto požádali o licenci.

Elektrárnu bylo nutné dokončit před koncem roku 2009, protože výkupní ceny elektřiny v dalším roce měly mírně klesnout. Elektrárna nakonec licenci v prosinci 2009 získala. Mluvčí skupiny ČEZ Martin Schreier neměl k uvedeným skutečnostem žádné bližší informace.

Kromě manažerů, kteří se k případu nechtějí vyjadřovat, obvinila policie také revizního technika Guye Tyla. Podle policie vydal zkreslující zprávu, že je elektrárna schopná provozu. O tom, že stavba nemohla být v roce 2009 dokončená, svědčí ale podle detektivů to, že v elektrárně bylo nainstalováno osm technologických kontejnerů, které byly vyrobeny až v roce 2010. 

Policie se zabývá podvody u desítek solárních elektráren. Ve většině případů jsou to ale projekty, které měly být dokončeny o rok později, v roce 2010. Tehdy se totiž změnil zákon a stát znovu od roku 2011 snížil výkupní ceny elektřiny. Tentokrát ale o polovinu s platností na dalších 20 let. Investoři se tak snažili dokončit své projekty za každou cenu.