Adams: Nabídkou 20 milionů jsem chtěl jen zjistit, kdo žádá úplatek

Praha - Šéf české pobočky automobilky Tatra Ronald Adams připustil, že slova o dvacetimilionovém úplatku při dodávce terénních vozidel české armádě skutečně zazněla. V rozhovoru pro dnešní Lidové noviny uvedl, že tím chtěl jen zjistit, kdo si prostřednictvím vlivného lobbisty Michala Smrže říká o úplatek. Tehdy si prý myslel, že tím žadatelem je někdejší premiér Topolánek. Adamsovo tvrzení, že slova o dvacetimilionovém úplatku byla provokací, v minulosti naznačil i Smrž. Nahrávka rozhovoru Adamse se Smržem je součástí vyšetřovacího spisu. Vyšetřování nákupu Tatrovek se přitom stále protahuje. Barták totiž třikrát nepřišel k výslechu, o který sám požádal.

V únoru 2008 prý Adams vedl několik jednání s vlivným obchodníkem a lobbistou Michalem Smržem, který mu údajně tlumočil žádost o úplatek z vysokých míst, který by zajistil bezproblémové dokončení dodávky 588 terénních vozidel české armádě za 2,7 miliardy korun.

„Vedl jsem tu konverzaci s panem Smržem proto, abych zjistil, kdo z vlády ho poslal, aby od nás požadoval peníze. Nechtěli jsme přijít o zakázku, aniž bychom zjistili, kdo za tím stojí. Proto jsem řekl: 'Kdybychom zaplatili dvacet, co byste pro nás mohli udělat? Kdybychom zaplatili dvacet, mohli byste dohodnout schůzku s panem Topolánkem?' Domníval jsem se, že za tím může stát Topolánek. Hovořil jsem na úrovni kdyby, kdyby, kdyby, abych ho přiměl poskytnout informace,“ popsal Adams schůzku, která se uskutečnila v brněnském hotelu Holiday Inn a kterou si tajně nahrál.

Adams k obvinění z úplatkářství

„Měl jsem tušení, že se něco podobného stane. Dozvěděl jsem se totiž o některých tvrzeních, která pan Barták předložil policii. Pochopil jsem, že pan Smrž a pan Barták vykonstruovali příběh o tom, že jsem nabízel úplatek. Zároveň se jednalo 'shodou okolností' o stejnou sumu, která zazněla v nahrávce mojí konverzace s panem Smržem.“ 

Adamsovo tvrzení o provokaci v minulosti naznačil i Smrž. „Když si v hlavě přehraju některé ty dvojsmyslné narážky, mohla to ze strany Adamse už tenkrát být provokace,“ řekl loni Lidovým novinám. Odmítl ale, že by se z Adamse snažil vymámit úplatek. „Byl to ředitel Tatry, který mne 'zkoušel', zda bych mu nedokázal nějak pomoci s úspěšným dokončením zkoušek jeho vozidel, neboť byl velmi nervózní , aby o zakázku nepřišel. Řekl jsem, že si musí pomoci sám, a to tím, že upraví vozidla,“ uvedl tehdy Smrž.       

Až dosud odmítal Adams podrobnosti případu komentovat s ohledem na probíhající vyšetřování. Rozhovor poskytl Lidovým novinám až dva dny po svém obvinění a den poté, co pro něj soud zamítl vazbu. Z uplácení ho obvinil někdejší ministr obrany Martin Barták. Vyšetřování možné korupce při nákupu vozidel Tatra  by mělo skončit během několika týdnů, čeká se už jen na výslech obviněných, kteří se poprvé po roce vyšetřování rozhodli vypovídat.

Barták nepřišel k výslechu

Martin Barták ovšem opakovaně nepřišel k výslechu, přestože ho sám chtěl. Zdůvodňuje to dlouhodobou nemocí. Na žádosti o rozhovor pak jeho asistent odpovídá, že Barták je v zahraničí. „Třikrát stanovený termín musel být překládán, protože jeden z obviněných z lékařských kruhů neustále dokladuje, že je nemocný,“ popisuje státní zástupce Dušan Táborský.

Vyjádření samotného Bartáka není možné získat, protože už několik dnů nereaguje na telefonáty. Jeho mediální poradce v minulých dnech pouze řekl, že je v zahraničí. K okolnostem odkládaného výslechu se nechce vyjadřovat ani Bartákův advokát.