Čeští pacienti zaplatili loni za péči méně. Například u zubařů ale nešetřili

Spoluúčast vyšla loni českého pacienta levněji (zdroj: ČT24)

Češi loni zaplatili za své zdraví méně než v roce 2014. Za poklesem je hlavně zrušení třicetikorunových poplatků v ambulancích a lékárnách. Naopak za samotné léky a třeba i za ošetření u zubařů dali víc. Dokládají to čerstvá data Ústavu zdravotnických informací a statistiky, která Česká televize získala. Spoluúčast pacientů v Česku dál patří k nejnižším mezi vyspělými zeměmi.

Celkové náklady na zubní péči loni vzrostly o jedenáct procent. A to přesto, že i u zubařů pacienti loni přestali platit regulační poplatky.

Ještě víc než u zubařů ale pacienti loni zaplatili za péči v nemocnicích. Vzrostly i náklady pacientů na léky – zatímco ceny léků na předpis i díky snížení DPH klesly, volně prodejné léky i přes snížení DPH podražily. „Výrobci si v tomto segmentu kompenzují ušlé zisky z podílu prodeje na recept,“ říká vedoucí lékárny v IKEMu Michal Hojný.

Výdaje pacientů na zdravotní péči
Zdroj: ČT24

Přesto ale celková spoluúčast pacientů o procento klesla. A to hlavně díky zrušení třicetikorunových poplatků v ordinacích praktiků a specialistů. Díky tomu lidé nechali v ambulancích o polovinu méně než rok předtím. „Stávající vláda odstranila většinu bariér v přístupu k péči, mám na mysli regulační poplatky,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Pacienti tak musí dál platit jen devadesátikorunový poplatek za pohotovost.

Průměrná spoluúčast českého pacienta v roce 2015 činila 3192 Kč, o rok dříve to bylo 3228 Kč.

Stanovme standard a za zbytek plaťme, navrhuje pravicová opozice

Ministr zdravotnictví se zvyšováním spoluúčasti pacientů nepočítá, hnutí ANO a lidovci ale chtějí obnovit šedesátikorunový poplatek za den v nemocnici. „Chtěli jsme tyto poplatky omezit pouze na třicet dnů, což by bylo i sociálně únosné,“ říká předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Podobný plán má i pravicová opozice. Zároveň by rozdělila péči na standardní a placenou. „Nebo si pan premiér Sobotka s panem ministrem Babišem opravdu myslí, že je všechno zadarmo? Není,“ tvrdí šéf ODS Petr Fiala. „Pokud si někdo chce sjednávat připojištění v rámci nadstandardní péče, souhlasíme s tím,“ dodává předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit Marek Černoch.

„Je nezbytné jasné stanovení standardu, ten nemůže být bezbřehý. Vedle toho musí být věci, na které se buď připojistíme, nebo si to zaplatíme ze svého. Současný systém naší velmi nízké spoluúčasti se odehrává dominantně v lécích, což je asociální. Veškeré břemeno spoluúčasti nesou chroničtí pacienti, kteří si musí kupovat léky,“ míní předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Spoluúčast pacientů ve vybraných zemích
Zdroj: ČT24

Vláda jako celek ale do konce volebního období spoluúčast pacientů zvyšovat nechce. Jestli si budou lidé dál dobrovolně připlácet stále víc třeba za zubní péči, bude záležet hlavně na nich samotných.