Zeman chce deportovat ekonomické migranty na volné ostrovy. Není to naše politika, kontruje Zaorálek

Ekonomičtí migranti, kteří se pokoušejí dostat do Evropské unie, by chtěl prezident České republiky Miloš Zeman začít deportovat na neobydlené ostrovy v Řecku nebo do „prázdných míst“ v severní Africe. Řekl to v rozhovoru pro britský list Financial Times. Zdůraznil přitom obavu, že spolu s uprchlíky přichází do Evropy také extremisté, kteří mohou zradikalizovat umírněné muslimy. I jejich kulturu však považuje český prezident za neslučitelnou s evropskou společností. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek se od prezidentových návrhů distancoval.

Miloš Zeman míní, že existuje „pevné spojení“ mezi přílivem imigrantů a „vlnou džihádistů“ v Evropě. „Existují zprávy německého ministerstva vnitra o počtu džihádistů v Německu. Lidé, kteří toto spojení popírají, se mýlí,“ řekl. Mezi uprchlíky jsou podle něj extremisté, kteří dokáží zradikalizovat umírněné muslimy podobně, jako nacisté zradikalizovali Německo v 30. letech.

Prezident považuje muslimskou kulturu za neslučitelnou s evropskou společností, ačkoli podotkl, že respektuje „krutost civilní války v Sýrii, Iráku a podobně“. Je však přesvědčen, že skutečných válečných uprchlíků je mezi lidmi, kteří přicházejí do Evropy, „méně než třetina“.

Ostatní považuje za ekonomické migranty, kterých by se podle Miloše Zemana měla EU zbavit. V rozhovoru, který Financial Times poskytl během konference Dialog civilizací pořádané ruským podnikatelem Vladimirem Jakuninem na řeckém Rhodu, prezident také prozradil, jak na to.

Jsme v Řecku a Řecko má mnoho neobydlených ostrovů a velký zahraniční dluh. Kdyby byly na řeckých ostrovech 'hotspoty', mohlo by to být určitým splácením zahraničního dluhu. Jsem pro deportaci všech ekonomických uprchlíků.
Miloš Zeman

Alternativou by potom mohlo být deportování migrantů na „prázdná místa“ v severní Africe.

Ekonomické migranty ovšem Miloš Zeman z principu nezatracuje, a to ani v Česku. „Nejsem proti migrantům ve své zemi z Ukrajiny, Vietnamu, Ruska, Běloruska, Srbska a podobně. Jsem pouze proti islámské migraci, protože si myslím, že je zde naprostá neslučitelnost kultur. Jako příklad uvádím chování islámských uprchlíků k ženám. Je to naprosto odlišné od evropské kultury,“ poznamenal. 

List také připomenul, že Miloš Zeman kritizuje německý přístup k uprchlíků. Tzv. Wilkommenskultur (vítací kulturu) označil za „naprostý omyl“. Během konference na Rhodu se prezident označil za „proroka“, když varoval před možnou radikalizací uprchlíků. „Pamatujete si na osud Kasandry. Varovala před koněm v Tróji. Měla pravdu,“ řekl.

Zaorálek: Zemanův návrh není naší oficiální politikou

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce zdůraznil, že prezidentovy návrhy ohledně deportace ekonomických migrantů nejsou oficiální politikou České republiky. „Samozřejmě nebudeme nikomu doporučovat, aby si dal na ostrovy migranty,“ řekl šéf české diplomacie.

Zaorálek ovšem připustil, že zejména v oblasti přijímání ekonomických migrantů budou muset být zavedena omezení. „Absorbční schopnost Evropy je limitovaná a to, co se odehrálo v roce 2015, se nemůže opakovat,“ dodal ministr.

Schwarzenberg: Zeman zanedbává své povinnosti

Podle bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga se prezident Zeman „vymkl z naší zahraniční politiky. V tom je mimozemšťan,“ poznamenal.

Kritizoval zejméma Zemanovu neúčast na pohřbu někdejšího izraelského prezidenta Šimona Perese, kde Česko reprezentoval premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Zaorálek. V době pohřbu byl Zeman právě na Jakuninově konferenci na Rhodu. „Bylo úkolem prezidenta, aby tam jel. Zanedbává své povinnosti na úkor svých libůstek,“ poznamenal čestný předseda TOP 09, který byl Zemanovým protikandidátem v prezidentských volbách. Podle něj Zemanovy kroky vypovídají „o bídném stavu na Hradě, kde se dělá více-ruská politika.“

Podle ministra Zaorálka ale byla česká delegace na Peresově pohřbu na nejvyšší možné úrovni. Zemanovu cestu na Rhodos považuje za akademickou záležitost, prezident má podle něj právo si vybrat, kam pojede.