Chladný a deštivý začátek října vystřídá přívětivější závěr měsíce, slibuje předpověď

Velmi chladná a také značně deštivá bude první polovina října. Až před koncem měsíce se trochu oteplí a teploty se přiblíží k dlouhodobému průměru, vyplývá z výhledu počasí, který vydal Český hydrometeorologický ústav.

Nestává se často, že by v dlouhodobém výhledu řekli meteorologové něco se stoprocentní jistotou. Nyní jsou si však zcela jisti, že celý první říjnový týden bude teplotně podprůměrný. „Ke konci září se teploty dostaly vysoko nad průměr. Začátkem října bude následovat prudké ochlazení a teploty se dostanou hluboko pod průměr,“ očekává ČHMÚ. Znamená to, že přes den bude nanejvýš kolem dvanácti stupňů Celsia, v noci čtyři, možná i méně.

S velmi vysokou pravděpodobností bude následující týden také srážkově nadprůměrný s úhrnem nad 20 milimetrů.

Ve středu můžeme čekat v nížinách při zemi často mráz (zdroj: ČT24)

Ve druhém týdnu měsíce by mohlo být trochu tepleji, teploty budou nejspíše na průměru a po polovině října by mohlo být i nadprůměrné teplo. To ovšem – vzhledem k tomu, že dlouhodobý průměr během října průběžně klesá – neznamená, že by mělo přijít dramatické oteplení, oproti prvnímu týdnu by mohlo být tepleji jen o několik stupňů. S koncem měsíce jsou si meteorologové téměř jisti (s 90procentní pravděpodobností), že budou teploty na dlouhodobém průměru, přes den by tedy mohlo být kolem deseti stupňů Celsia.

Srážkově má být říjen nadprůměrný, ačkoli po deštivém prvním týdnu se bude obloha zklidňovat a není vyloučeno, že se v závěru měsíce dostanou srážkové úhrny i pod průměr za 40 let. Ten činí v období od 3. do 30. října 37 milimetrů.

Průměrná teplota za celé období potom je 8,8 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1974, kdy průměr činil 5,3 stupně Celsia. Naopak nejvyšší průměr zaznamenali meteorologové o osm let dříve, kdy bylo v říjnu průměrně 13 stupňů.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje opakovaně ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent.