Zájem o homeopatika roste, navzdory pochybnostem o jejich účinnosti

Události: Podle odborníků jsou homeopatika jen placebo (zdroj: ČT24)

Zájem o léčbu homeopatiky v Česku neustále roste. A to navzdory vyjádření tuzemských odborných lékařských společností, podle nich jde o placebo. To popírá francouzský výrobce této alternativní léčby a argumentuje studií, kterou provedl ve spolupráci s lékaři ve své domovské zemi.

Lékárníci potvrzují, že těch, kteří užívají homeopatika, neustále přibývá. Zájem mají především matky dětí a senioři. „Lidé si běžně kupují homeopatika na běžná nachlazení, rýmy a podobně,“ říká lékárnice Kateřina Konvičná.

Loni se do lékáren dostalo přes milion osm set balení homeopatik, tedy o 250 tisíc víc než v roce 2010. Užívá je například i útočník NHL Andrej Nestrašil. Tvrdí, že díky nim nemusel po závažném zranění při únorovém zápasu užívat tolik léků na bolest a spolu s fyzioterapií urychlila jeho návrat na led.

Pacientům homeopatika ve svých ordinacích předepisují stovky lékařů, a to navzdory skepsi České lékařské společnosti i komory. „Z hlediska přírodních věd a prokázaného efektu jsou homeopatika naprostý nesmysl a ta léčba nemůže mít žádný vědecky prokázaný účinek,“ míní předseda České lékařské společnosti JEP Štěpán Svačina.

Někteří lékaři to ale vidí jinak. Jim se v praxi homeopatika jako podpůrná léčba osvědčila. „Já to používám hlavně u těhotných žen při různých virózách. A velmi často používám homeopatii jako přípravu na operaci,“ vysvětluje praktická lékařka Magdaléna Záchová. A dětská lékařka Květoslava Kacířová také potvrzuje, že ji nejčastěji oslovují maminky s tím, že chtějí řešit opakované katary horních cest dýchacích. „Tam je i já nejčastěji předepisuji,“ říká.

obrázek
Zdroj: ČT24

Výrobce homeopatik nyní zveřejnil studii, na které se podílelo přes 800 francouzských lékařů. Podle ní léčba jimi zásadně snížila množství běžně užívaných medikamentů u pacientů s depresemi, poruchami spánku, onemocněním horních cest dýchacích i bolestmi svalů a šlach. „Bolest se zlepšila u osmdesáti procent pacientů, a to je významné zlepšení,“ říká vedoucí výzkumu ve společnosti vyrábějící homeopatika Karine Danno.

Předseda České lékařské společnosti ale tvrdí, že výsledky nelze brát vážně, protože je ovlivnil placebo efekt, homeopatika tedy pomohla jen proto, že tomu pacienti věřili. „Proti homeopatii hovoří především naprosto jasně, že neexistuje logické ani fyzikálně chemické vysvětlení, proč by ty léky měly fungovat,“ vysvětluje Svačina.

V Česku je registrováno přes sedm set různých variant homeopatik. Protože nejsou oficiální léčebnou metodou, pojišťovny je nehradí.