Mladíky z Prahy čeká za šikanu učitelky soud. Hrozí jim až rok vězení

Tři nezletilé mladíky, kteří podle policie šikanovali učitelku na pražské střední škole Na Třebešíně, čeká soud. Státní zastupitelství na ně podalo obžalobu z výtržnictví a omezování osobní svobody. České televizi to potvrdila mluvčí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4 Blanka Valsamisová. Vzhledem k věku obžalovaných ale podrobnosti sdělit odmítla.

Případem se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 4. Hlavní líčení zatím nařízeno není. Trojici by v případě uznání viny hrozil až rok za mřížemi. Trestní zákoník u výtržnictví a omezování osobní svobody navrhuje horní sazbu trestu dva roky, u nezletilých pachatelů jsou však tyto sazby poloviční.

Na případ šikany pětapadesátileté učitelky upozornilo začátkem roku video, které studenti pražské střední školy Na Třebešíně natočili na mobil. Agresoři údajně pedagožku šikanovali delší dobu.

Ředitele školy magistrát odvolal

Učitelka počátkem roku zemřela, podle vyšetřovatelů její úmrtí nezavinila cizí osoba. Policie v případu vyšetřovala i chování trojice žáků. Letos v září je kvůli tomu navrhla obžalovat z výtržnictví a omezování osobní svobody.

Škola původně studenty potrestala podmíněným vyloučením a trojkou z chování, později ale dva z nich vyloučila, třetímu ponechala podmíněný trest. Věcí se zabývala také Česká školní inspekce, která potvrdila, že vedení školy při řešení šikany selhalo a porušilo školský zákon. Ředitel byl magistrátem po incidentu odvolán.