Co s neplatiči alimentů? ČSSD chce zálohované výživné, ANO speciální fond

Reportáž: Jak na neplatiče alimentů? V koalici se neshodnou (zdroj: ČT24)

Vládní koalice se bude znovu zabývat zálohovaným výživným. Model, který navrhuje ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), počítá s tím, že výpadek v alimentech uhradí stát a po neplatícím rodiči je bude zpětně vymáhat. Podle ministryně to pomůže hlavně matkám samoživitelkám. ANO ovšem preferuje cestu speciálního fondu.

Návrh na zálohované výživné je součástí většího balíčku změn, ve kterém ministerstvo navrhuje zvýšit měsíční přídavky na děti o sto korun a rozšířit okruh rodin, které na ně mohou dosáhnout. Samotná náhrada alimentů by podle ministerského plánu měla dosahovat až 2500 korun měsíčně. Po dlužnících by pak vyplacenou dávku zpětně vymáhaly úřady práce.

Koaliční rada by se měla návrhem zabývat na svém jednání 5. října, podle Marksové za jeho dosavadním neprojednáním stojí nejednoznačný postoj koaličního partnera. „Po hnutí ANO budu chtít, aby se jasně vyjádřilo, co v této oblasti chce udělat,“ prohlásila ministryně v Otázkách Václava Moravce.

Podle Markéty Adamové z opoziční TOP 09 je ale zálohované výživné jen jiné označení pro další dávku, která je v systému nadbytečná. „Máme tady celou řadu sociálních dávek, které jsou k dispozici a které mohou využívat i sociální slabší tedy i samoživitelky, ať už to jsou například příspěvky na bydlení nebo příspěvky na děti.“

Účinné exekuce

Neplacení výživného je v České republice trestný čin. U neplacení z nedbalosti hrozí až rok vězení, dva roky ve chvíli, kdy se rodič alimentům úmyslně vyhýbá, a tři roky v momentě uvedení do stavu nouze. Podle statistiky ministerstva vnitra došlo v roce 2015 cirka ke dvanácti tisícům případů zanedbání povinné výživy a policie stíhala 10 700 lidí – z toho 1322 žen.

Česká měna
Zdroj: Petr Švancara/ČTK

Kritika na sociálnědemokratický návrh míří i přímo od neúplných rodin. Bojí se dalšího snížení už tak nízké úspěšnosti vymáhání dluhů na výživném. „V momentě, kdy by dluh převzal stát, tak se podle slovenského vzoru předpokládá úspěšnost deset procent, a to je zcela nesrovnatelné s exekutory,“ prohlásil Petr Sýkora z Asociace neúplných rodin s tím, že jejich úspěšnost dosahuje procent pětašedesáti.

Exekutor totiž může dluh na alimentech vymáhat nejen na majetku nebo srážkou ze mzdy, ale díky čtyři roky staré novele občanského soudního řádu i exekucí řidičáku, a tato hrozba je podle všeho nejúčinnější. „V momentě, kdy exekuce na řidičské oprávnění vešla v platnost, tak se celkový dluh na výživném snížil ze 16 na 13 miliard korun, protože je to citlivé místo pro mnoho lidí,“ doplňuje Sýkora.

Podle statistik exekutorské komory se kvůli vymožení výživného cirka 3600 exekucí, z toho v pětasedmdesáti procentech případů jde o alimenty pro nezletilé dítě. K zabavení řidičského průkazu ročně dochází v 470 případech, což představuje zhruba pětinu exekucí.

„Připadalo by mi logické, kdyby exekutoři tento nástroj používali mnohem více. Jestliže se zabaví pouze 470 řidičáků, je zde velký nepoměr,“ prohlásila Marksová.

Marksová viní Pelikána z liknavosti, ten se hájí

Zároveň hájila navrhovanou podporu prostřednictvím dávky slovy, že v kompetenci jejího úřadu jiný postup není – a že by očekávala větší zájem o celou problematiku na straně ministerstva spravedlnosti; poslední v úřadě, kdo se problémem zabýval, prý byla úřednická ministryně ve vládě Jana Fischera Daniela Kovářová.

„Ráda bych viděla součinnost, ale nevidím ji,“ doplnila Marksová a dodala, že by sama stála například o reformu soudnictví a vznik specializovaných senátů, které by se zabývaly výlučně opatrovnickými případy. „Pořád od ANO slyším, že se jim nelíbí zálohované výživné formou sociální dávky. Říkají, že by se mělo zlepšit vymáhání – ale ministerstvo spravedlnosti v tom neudělalo vůbec nic.“

Děti, kterým není placeno výživné, budou odškodňovány z fondu, který bude plněn penězi z majetku z trestné činnosti.
Radka Maxová
poslankyně hnutí ANO

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ovšem odmítá, že by jeho úřad v otázce vymáhání výživného selhával. „Výživné má v  exekuci přednostní postavení před všemi ostatními pohledávkami, takže vymahatelnost – pokud je co vymoci – je velmi dobrá,“ prohlásila jeho stranická kolegyně Radka Maxová nabídla i představu, jak chce potíže s alimenty řešit hnutí ANO. Od plánu MPSV se totiž liší.

„Děti, kterým není placeno výživné, se stanou ,obětmi trestného činu‘ a budou odškodňovány z fondu, který bude plněn penězi z majetku z trestné činnosti,“ přiblížila s tím, že jde jen o jinou formu zálohového výživného, která – na rozdíl od plánované dávky – nezatíží daňové poplatníky.