Do třetice Keflavík. České gripeny pohlídají islandské nebe

Tuzemské letectvo už potřetí zamířilo na islandskou misi, prostor ostrova budou stíhači chránit do 10. listopadu. Většina týmu z čáslavské základny odletěla už v neděli, pět letounů JAS-39 Gripen na vojenskou základnu Keflavík zamíří ve čtvrtek.

Mise byla dlouhodobě plánovaná. „České gripeny budou při této zahraniční misi vyzbrojeny raketami pro ničení vzdušných cílů, ty budou mít oproti těm z dosavadních misí delší dosah,“ řekl Marek Maxim Švancara z 21. základny taktického letectva Čáslav.

Do akce na Islandu česká armáda nasadí čtyři stroje, pátý gripen je záložní. Pokud jde o mužstvo, do mise se má z Česka zapojit do 75 vojáků (přesnější počet zatím armáda nedala). Početně tak nasazení k ochraně vzdušného prostoru spojeneckého státu NATO odpovídá loňské misi. Na Islandu, který nemá vlastní armádu, totiž gripeny působily také v letech 2015 a 2014.

Česká letadla na cestě doprovodí tanker U.S. Air Force, budou tedy tankovat palivo za letu. Mise se účastní především vojáci, kteří na těch předchozích nebyli. „Je to příležitost pro naše piloty pohybovat se v prostoru, který pro ně není úplně každodenní,“ doplnil ministr obrany Martin Stropnický (ANO) s tím, že celkové náklady se vyšplhají na pětatřicet milionů korun.