Protest praktiků prý zdravotní péči neohrozí - podle krajů zaskočí nemocnice či záchranky

Plánovaný protest praktických lékařů dostupnost zdravotní péče neohrozí, tvrdí zástupci krajů. Neodkladnou péči lidem poskytnou především nemocnice či záchranné služby. Praktičtí lékaři chtějí 21. září na protest zavřít ordinace. Nelíbí se jim nedostatečné úhrady ani malé kompetence. Akci ještě může odvrátit čtvrteční jednání na ministerstvu zdravotnictví, Svatopluk Němeček (ČSSD) ale přístup praktiků označil za předvolební vydírání.

Náměstek moravskoslezského hejtmana pro oblast zdravotnictví Jiří Martinek (ČSSD) neočekává, že by plánovaná stávka ohrozila zdravotní péči v kraji. Lidé s akutními problémy, které je nutné bezodkladně řešit, podle něj stejně končí v péči nemocničních zařízení, která budou fungovat.

Ani podle náměstka hejtmana Olomouckého kraje Michaela Fischera (ČSSD) by stávka neměla výrazně zkomplikovat zdravotní péči v kraji. „Jednodenní výpadek sítě praktických lékařů podle mého názoru nepředstavuje žádné dramatické ohrožení zdravotního stavu obyvatelstva.“

Třeba v létě v době dovolených praktické lékaře stejně zastupují ambulance nemocnic či zdravotnická záchranná služba.

Komplikace neočekává podle radního Radka Lacka (ANO) ani Praha, kde funguje několik fakultních nemocnic. Částečně může podle Lacka chybějící kapacity pokrýt záchranná služba. S případným ošetřením pacientů v nemocnicích, na pohotovostech či u záchranářů počítají i v dalších krajích.

Němeček: Předvolební vydírání – úhradová vyhláška bude až v říjnu

O jednodenním uzavření ordinací rozhodlo sdružení praktických lékařů, které zastupuje asi 80 % praktiků. Ministr zdravotnictví Němeček ale praktické lékaře vyzval, aby se vrátili k jednacímu stolu, protože jednání o úhradách na příští rok ještě neskončila.

„Dostali jsme ultimátum, že to má být do 21. září, čemuž nerozumím, protože úhradová vyhláška bude hotova na konci října,“ uvedl s tím, že o vyhlášce chce jednat standardní cestou. K přehodnocení záměru stávkovat vyzval praktiky i šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD).

Praktičtí lékaři chtějí zavřít ordinace 21. září (zdroj: ČT24)

„Je to varování a upozornění veřejnosti, že je zde dlouhodobě neřešený problém, který se týká financování i podpory primární péče,“ vysvětluje avizovanou zářijovou stávku předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák. „Chceme, aby se tento problém řešil. Pokud by tento dlouho trvající stav pokračoval i dále, tak se nám primární péče za čtyři až pět let rozpadne.“

Chystaný protest ještě může zvrátit čtvrteční jednání na ministerstvu zdravotnictví, sám ministr Němeček u toho ale nebude, praktici mají jednat s jeho náměstkem.

Lékaři požadují rozšíření kompetencí při předepisování léků a zvýšení tak zvané kapitační platby čili poplatku, které lékaři pobírají za pacienty ve svých kartotékách, o šest procent. Praktici si totiž dlouhodobě stěžují na to, že jim peníze přibývají pomaleji než kolegům v nemocnicích.

Podle Němečka ale mají ordinace příjem 200 tisíc korun měsíčně, což je podle něj dostatečné. Ministr proto o chystané akci hovoří jako o stávce milionářů. Sdružení praktiků oponuje slovy, že se ministrovo číslo nezakládá na pravdě, v průměru má být o čtvrtinu nižší; lékaři navíc upozorňují, že ze zmíněné částky hradí veškerý provoz včetně nájmů a platů sestrám.