Cizinci mohou o pobyt v ČR žádat jen on-line. Podle soudu to nestačí

Elektronický systém Visapoint má velký problém. Nejvyšší správní soud rozhodl, že systém, který představuje jediný způsob, kterým mohou cizinci žádat o pobyt v Česku, musí mít i alternativu. Konzulární úřady by tedy měly začít přijímat žádosti i osobně. Přihlásit se do elektronického systému je totiž v některých zemích téměř nemožné.

Proti Visapointu jako jedinému způsobu, jak získat povolení k pobytu v Česku, se kdysi stavěl někdejší ombudsman Pavel Varvařovský, na jeho podnět se jím zabývala i Evropská komise. Nic se však nezměnilo. Po stížnosti Vietnamce, kterému se několik let nedařilo do Visapointu registrovat, se však proti dosavadní praxi postavil i Nejvyšší správní soud.

Muž z Vietnamu, kterému se nedařilo vstoupit do Visapointu, neuspěl ani když se vydal na konzulární oddělení v Hanoji osobně, ani když si korespondenčně na systém stěžoval. To je podle NSS špatně. „Soud potvrdil, že ten, komu se podaří podat žádost bez Visapointu, má právo, aby byla projednána,“ shrnul cizincův advokát Marek Sedlák.

Ministerstvo vnitra, které Visapoint provozuje, sdělilo, že dopad rozsudku vyhodnocuje. Ministerstvo zahraničí však má jasno – pokud by existovala alternativa k elektronickému podání žádosti, byla by to katastrofa. Úřad odkázal na nedávný experiment, kdy ČR v Hanoji na jeden den povolila osobní podání žádosti o studijní pobyt. Kvůli frontám potom byla paralyzována část čtvrti. „Toto není cesta, byl by to návrat nějakých pět let zpátky,“ podotkl náměstek ministra zahraničí pro řízení právní a konzulární sekce Martin Smolek.

Že často není možné se do Visapointu registrovat, je podle náměstka Smolka v pořádku. „Je sítem, kapacitním omezením. Naše vláda v případě Vietnamu v současné době nechce větší příliv zaměstnanců,“ řekl Martin Smolek. Stejné problémy jako ve Vietnamu mají s Visapointem například také občané Ukrajiny či Mongolska.

UDÁLOSTI: Podle verdiktu by měly konzulární úřady přijímat žádosti osobně (zdroj: ČT24)

Největším kritikem Visapointů zůstává vedle odmítnutých cizinců úřad veřejné ochránkyně práv. Vedoucí její kanceláře Pavel Pořízek je přesvědčen, že se ve skutečnosti s místy na Visapointu čile obchoduje. „O tom, kdo vstoupí do ČR, rozhodují mafiánské struktury, které jsou schopny systém blokovat. Volná místa za částky v řádu stovek eur, popřípadě dolarů prodávají,“ nastínil.

Vzhledem k tomu, jak rozhodl NSS, je Pořízek přesvědčen, že pokud by zastupitelský úřad znovu odmítl přijmout žádost, tak by případná žaloba musela být úspěšná. Pro ministestvo zahraničí ale poslední spor ještě není u konce. Úřad chce, aby se jím soudy znovu zabývaly.