Sněmovna přijala zákon, který pomůže přiškrtit penězovody teroristů

Poslanecká sněmovna schválila opatření namířená proti financování terorismu a praní špinavých peněz. Novela příslušného zákona počítá například se vznikem evidence, kde budou zanesení skuteční majitelé firem, nově se má osamostatnit také finanční analytický útvar, který se na ilegální peněžní toky zaměřuje a dosud funguje pod ministerstvem financí.

Boj s terorismem včetně jeho financování patří mezi priority všech států Evropské unie a potřeba posilovat postup proti nepřátelským sítím po teroristických útocích v západní Evropě ještě vzrostla.

Už na konci července vláda přijala novelu trestního zákoníku, která do českého právního řádu zavádí samostatný trestný čin financování terorismu (s až dvanáctiletým vězením). A na teroristické penězovody nyní cílí také vládní novela zákona proti praní špinavých peněz, kterou aktuálně schválila Poslanecká sněmovna.

Nezávislost pro analytiky z ministerstva financí

Pokud normu schválí i Senát a podepíše prezident, přinese nezávislost finančnímu analytickému útvaru (FAÚ), dosud spadajícímu pod ministerstvo financí. „Pevně věříme, že se tak stane k 1. 1. 2017, a doufám, že se nám tím uvolní ruce,“ uvedl ředitel útvaru Libor Kazda. „Budeme více odpovídat mezinárodním standardům na nezávislost a samostatnost finančních zpravodajských jednotek.“

Útvar se zaměřuje zejména na boj proti praní špinavých peněz, proti financování terorismu a odhalování toků peněz spojených s korupcí – a přijímá kvůli tomu informace o podezřelých obchodech.

Ředitele by měl podle novelizace jmenovat ministr financí na základě výběrového řízení podle zákona o státní službě. Spolu s osamostatněním útvaru počítá návrh s navýšením pracovníků FAÚ o polovinu. Nyní je v úřadu podle materiálu 42 tabulkových míst.

„V Evropě je několik možných modelů,“ komentoval chystanou změnu FAÚ bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Buď jsou při ministerstvu financí, při ministerstvu spravedlnosti, nebo se osamostatní. Na organizačním uspořádání záleží minimálně, důležité je mít dostatek skutečných odborníků.“

Události: Poslanci schválili tvrdší opatření proti terorismu (zdroj: ČT24)

Platba v hotovosti bez ověření? Jen do 10 000 eur

Nová opatření v boji proti praní špinavých peněz zřejmě dopadnou i na politiky; jejich účty v bance mají od příštího roku podléhat větší kontrole. „Právě tyto osoby jsou při některém jednání náchylnější k tomu, že by se mohly podílet na některé trestné činnosti,“ vysvětluje ředitel FAÚ Kazda.

Změny čekají i provozovatele výherních automatů a sázkové kanceláře; dosud měla povinnost identifikovat hráče jen kasina, nově bude muset občanský průkaz předložit každý sázející – a informace se budou archivovat deset let.

Změnou projdou také platby v hotovosti. Transakce do 15 tisíc eur dosud nikdo nekontroluje, poslanci ale souhlasili se snížením limitu na deset tisíc eur (270 tisíc korun). Například při koupi šperku nad tuto hodnotu tak bude prodejce požadovat občanský průkaz. „Zaznamená údaje o nakupujícím i o tom, kde přišel k penězům, a bude je muset také deset let uchovávat,“ doplňuje Kazda.

Pokud na pochybnou transakci obchodník neupozorní a při kontrole finančního analytického útvaru se prokáže, že šlo o peníze z korupce nebo financování terorismu, hrozí mu až desetimilionová pokuta.

Evidence skutečných vlastníků

Praní špinavých peněz a případné financování teroristů má zkomplikovat také vznik evidence, do které se budou muset zapsat skuteční majitelé firem a kterou povedou rejstříkové soudy. V seznamech budou nejen údaje o vlastníkově datu narození nebo bydlišti, ale třeba i o hlasovacích právech a o tom, proč je daný člověk skutečným majitelem.

Za skutečného majitele se považuje každý člověk, který má fakticky nebo právně možnost vykonávat rozhodující vliv ve firmě nebo třeba podílovém fondu. Firmy budou muset vést a aktualizovat údaje potřebné ke zjištění a ověření totožnosti svých skutečných majitelů.

Informace z evidence se budou poskytovat jen kvůli vybraným trestným činům souvisejícím s praním špinavých peněz nebo s terorismem. Přístup k rejstříku budou mít například soudy, policie a zpravodajské služby. O výpis budou moci žádat i osoby, které budou v rejstříku zapsané.

Policisté budou cvičit se Slováky, Rakušany a Němci

Nové úkoly v rámci boje proti terorismu si stanovila i policie. Letos už její zaměstnanci absolvovali 60 protiteroristických cvičení a dalších 50 je ještě čeká. V září a říjnu pak budou na hranicích se slovenskými, rakouskými a německými kolegy.

Od ledna 2017 má na ministerstvu vnitra vzniknout specializované centrum pro boj proti terorismu. Jeho zaměstnanci mají monitorovat teroristické a takzvaně hybridní hrozby, jako třeba kampaně samozvaného Islámského státu. Zároveň budou analyzovat dezinformace z otevřených zdrojů včetně sociálních sítí a snažit se je vyvracet.

Vydáno pod