Česká strategická nafta se vrátí z Německa zpět. Chybí však sedm milionů litrů

Správě státních hmotných rezerv chybí téměř sedm milionů litrů nafty, které prostřednictvím dnes už zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe skladuje v nádržích v Krailingu poblíž Mnichova v Bavorsku. Případem se zabývá česká a německá policie, a pokud se potvrdí, že stát o takové množství nafty ze strategických zásob skutečně přišel, půjde o škodu okolo osmdesáti milionů korun.

Předseda správy hmotných rezerv Pavel Švagr viní ze ztráty právě společnost Viktoriagruppe. Firma však argumentuje tím, že měření celkového množství nafty v zásobnících v Německu jsou nepřesná.

Česká republika má v Krailingu uskladněnou naftu asi za 1,2 miliardy korun, po krachu společnosti Viktoriagruppe se však k zásobám téměř dva roky nemohla dostat. Dnes už mají sklady nového vlastníka.

Převozu nafty zpět do Česka zatím brání rozbitá železniční vlečka v areálu skladu. Místní firma, kterou najal nový vlastník, ji začala koncem srpna opravovat. Opravená by mohla být první týden v říjnu. Po opravení vlečky by mohl začít převoz nafty po železnici zpět do Česka.

Státní zastupitelství vede utajené vyšetřování

„Oproti evidenčnímu stavu chybí zhruba sedm milionů litrů nafty zhruba za osmdesát milionů korun,“ uvedl Pavel Švagr. U zkrachovalé firmy Viktoriagruppe si Česko své strategické zásoby uskladnilo před šesti lety. Kolik nafty přesně chybí, však bude jasné až po převozu paliva přes hranice.

Ztrátu nafty šetří Česko spolu s Němci (zdroj: ČT24)

„Podle informace, které máme, prověřuje německá policie, respektive německé státní zastupitelství naše podání ve spolupráci s českým státním zastupitelstvím,“ sdělil Pavel Švagr. V Česku se kvůli vysoké škodě kauzou zabývá Vrchní státní zastupitelství v Praze.

To sdělilo, že zatím není možné odhadnout, kdy by mohlo uvolnit další informace, protože vyšetřování je utajené. Zástupci firmy Viktoriagruppe s médii většinou nekomunikují. V minulosti zpochybňovali měření, která údajné zmizení nafty odhalila. „Těch měření tam probíhalo několik a ani jedno se nesešlo,“ uvedl zástupce společnosti Viktoriagruppe Ladislav Novotný v pořadu Reportéři ČT.

Pokud se podaří oprava železniční vlečky v termínu, stát začne českou naftu z Německa odvážet do konce října. Uskladní ji v zásobnících společnosti Mero nedaleko Kralup nad Vltavou.

Vydáno pod